«Φωτιά» στην τσέπη των οδηγών βάζει η αμόλυβδη!

on .

ANTLIA BENZINHS

• Φθηνότερα μπορεί να κοστίζει το ταξίδι Γιάννενα – Αθήνα με αεροπλάνο στις μέρες μας σε σχέση με την οδική μετάβαση στην πρωτεύουσα εκεί που έχει φτάσει πια η τιμή της αμόλυβδης. 

Αρκεί φυσικά να κλείσει κανείς πτήση κάποιες εβδομάδες πριν την αναχώρηση!

Σύμφωνα με το Παρατηρητήρια Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η απλή αμόλυβδη πωλείται στα πρατήρια των Ιωαννίνων από 1,91 έως και 2,08 ευρώ το λίτρο, με τη μέση τιμή της να κυμαίνεται πλέον στα 1,97 ευρώ. Μετά από αρκετές εβδομάδες συνεχούς ανόδου φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση, όχι όμως και αποκλιμάκωση των τιμών. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης πωλείται στα πρατήρια της πόλης από 1,60 έως 1,89 ευρώ το λίτρο, με τη μέση τιμή του στα 1,74 ευρώ περίπου κι αυτό αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου. 

Πρωταθλήτρια χώρα

Κάπως έτσι, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. στην αμόλυβδη, ο μέσος όρος της οποίας πανελλαδικά κινείται γύρω στα δύο ευρώ κι αυτό συμβαίνει είτε η τιμή του πετρελαίου είναι στα 130 δολάρια στο βαρέλι brent είτε στα 87.

«Τέτοια εποχή πέρυσι, λίγο πριν, είχαμε τιμές της τάξης των 130 δολαρίων στο βαρέλι brent του πετρελαίου και είχαμε τιμές της τάξης των 2 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη. Τώρα, με 87 δολάρια στην τιμή του brent, είναι πάλι στα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της αμόλυβδης. Προκύπτει μία ερώτηση που δεν υποβάλλει μόνο ο καταναλωτής αλλά και ο κλάδος των πρατηριούχων», ανέφερε σχετικά χθες, μιλώντας στο Action 24, η Πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Η ερώτηση αυτή απευθύνεται στα διυλιστήρια και από τους καταναλωτές και από τον κλάδο μας, γιατί εμείς κινούμαστε βάσει τιμολογίων. Έχουμε δύο χρόνια στην πλάτη μας ένα πλαφόν στο κέρδος, που σημαίνει ότι το ποσοστό κέρδους είναι ορισμένο. Έλεγχοι γίνονται για την τιμή, αλλά όχι για τη νοθεία και τις πειραγμένες αντλίες», προσέθεσε.

Φταίει ο ειδικός φόρος

Σύμφωνα με την κα Ζάγκα, μέσα σε δύο μήνες η απλή αμόλυβδη πήρε προσθετικά γύρω στα 14 - 15 λεπτά, ενώ το απλό πετρέλαιο πήρε 25 λεπτά, κάτι που επιβαρύνει πολύ τους επιχειρηματίες για τα οχήματα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης. «Αυτή η τιμή, είναι γύρω στο 1,95-1,96 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και το 1,70 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης, έχει ‘καθίσει’ εκεί για αρκετό καιρό. Υποπτεύομαι ότι για λίγο καιρό θα είμαστε εκεί. Δεν βλέπω ότι θα χτυπήσει κόκκινο, αλλά πάλι αυτό είναι μία υπόθεση. Το σωστό είναι βάσει τιμολογίων», σημείωσε με έμφαση.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, οι πολίτες δεν πρέπει να κοιτάνε «για δήθεν φθηνά καύσιμα και να παίρνουν σωστά σε μία λογική τιμή». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φορολογία, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει φτηνή βενζίνη στην Ελλάδα γιατί έχουμε ειδικό φόρο αυξημένο. Το κέρδος είναι ελάχιστο, είναι πολύ μικρό».

«Η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην αμόλυβδη, γιατί έχει φόρο. Ολλανδία, Δανία, Ελλάδα. Βγάλε τα τρία τέταρτα της τιμής παίρνει η κυβέρνηση τον ειδικό φόρο και δίνει επιδόματα… αλλά το fuel pass πάει και στην τράπεζα, και αλλού. Να επιδοτηθούν τα καύσιμα στην αντλία», κατέληξε η Πρόεδρος των βενζινοπωλών.