«Βροχή» λουκέτων για μη έκδοση αποδείξεων

on .

TAMEIAKH

• Εκτεταμένες διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις εστίασης και σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς διενεργεί η φορολογική διοίκηση και ήδη τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς σε καθημερινή βάση επιβάλλονται δεκάδες λουκέτα. Την ίδια στιγμή το κύμα καταγγελιών από πολίτες για μη έκδοση αποδείξεων από εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις στοιχείων και συγκεκριμένα των συναλλαγών των POS, των αποδείξεων που έχουν αναρτηθεί στα myDATA και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έχουν βγάλει λαβράκια. 

Αυτή τη στιγμή ο ελεγκτικός μηχανισμός ελέγχει – διασταυρώνει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο προκειμένου να εντοπίσει επιχειρήσεις που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη. Αφού διαπίστωσαν αποκλίσεις από τις συναλλαγές με POS και τις αποδείξεις που εκδόθηκαν, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ περίμεναν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων (υποβλήθηκαν τέλη Ιουλίου) από τις επιχειρήσεις με στόχο να ελέγξουν εάν κάποιος επιχειρηματίας είχε ξεχάσει να δηλώσει τις συναλλαγές, αλλά πλήρωσε κανονικά τον ΦΠΑ.

Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη τα πρώτα λουκέτα «έπεσαν» στα Κύθηρα, στη Χαλκιδική και στην Πάρο και ακολουθούν και άλλοι προορισμοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι αρκετοί επιχειρηματίες ενοχλήθηκαν λιγότερο για το πρόστιμο από το λουκέτο των 48 ωρών που τους επιβλήθηκε εντός του Αυγούστου που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο απόγειό της και ως εκ τούτου και οι εισπράξεις.