Εργαζόμενοι θα πληρώνονται για όποτε και όσο χρόνο χρησιμοποιούνται!

on .

SERBITOROS

• Λύσεις σε επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό για λίγες ώρες ή και ημέρες, αλλά και σε εργαζόμενους που αναζητούν πρόσθετη εργασία με νόμιμους όρους και προϋποθέσεις δίνονται με το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας. 

Όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, οι ρυθμίσεις είναι υπέρ των εργαζόμενων και αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Το νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται κάθε εργαζόμενος ανά λεπτό. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά; είπε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία, «για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». «Έχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», είπε ο υπουργός.

«Σήμερα για να έχεις συμβάσεις με δύο εργοδότες γίνεται μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Όλοι όσοι το κάνουν, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης. Τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Με το νέο πλαίσιο είναι πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματά του, ακόμα και για εργαζόμενους σε εργολαβική επιχείρηση. Θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος τις εισφορές του και επίσης θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα της επιχείρησης.

Επιπλέον προσαύξηση για τα Σάββατα 

Συνεχίζοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι «Δίνουμε το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκληρη είναι υπερωρία συν 40% δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι. Θα δίνεται στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σε εξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό », είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η εξάμηνη δόκιμη εργασία

Τέλος στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια ακόμη ευρωπαϊκή οδηγία, που προβλέπει ότι ένας δόκιμος εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί στους έξι μήνες χωρίς αποζημίωση, αντί των δώδεκα που ίσχυε μέχρι τώρα. Και αυτό- πρόσθεσε- είναι ένα μέτρο υπέρ του εργαζόμενου.