Η κινητικότητα αυξάνει τα κρούσματα κορωνοϊού

on .

IATRIKO ERGASTHRIO DIAGNOSTIKO

• Στο προσκήνιο επανέρχεται τελευταία ο κορωνοϊός, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Οι περισσότεροι δείκτες έχουν πάρει την ανηφόρα, κρούοντας καμπανάκι προς πολίτες και επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα λόγω της έντονης κινητικότητας του πληθυσμού τον Αύγουστο και των πολλών εκδηλώσεων, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων. Ήδη το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα κατά την τελευταία μέτρηση του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε αυξημένο σε εννέα από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν (στα Γιάννενα καταγράφηκε αύξηση 55%), ενώ αύξηση παρουσίασε η θετικότητα στα ελεχθέντα δείγματα, όπως και οι εισαγωγές για COVID-19.

Την ίδια ώρα, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Έρις» απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα, με τον ΠΟΥ να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Η επανεμφάνιση και η πιθανή έξαρση του ιού επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα ή μη του εμβολιασμού.

Νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υπο-παραλλαγές της Omicron θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ τέλη Σεπτεμβρίου και στη χώρα μας αναμένεται μέσα φθινοπώρου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Προσθέτει ότι θα είναι προαιρετικά, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν νέες συστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Παράλληλα τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.