Οργή για τη συνέχιση της κράτησης Φρ. Μπελέρη

on .

MPELERHS KAGKELA

• Η Κυβέρνηση Ράμα επιμένει στην προκλητική και απάνθρωπη στάση της έναντι του Δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη. 

Χθες το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου Τιράνων αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισής του, υπακούοντας ουσιαστικά στα κελεύσματα του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καθώς τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η σύλληψη και η κράτησή του είναι ανύπαρκτα και «κατασκευάζονται» -όπως καταγγέλλεται- εκ των υστέρων. Το Εφετείο αποφάσισε ωστόσο την αποφυλάκιση με όρους του συνεργάτη και φίλου του Παντελή Κοκαβέση. Η απόφαση του Αλβανικού Δικαστηρίου, που ελήφθη μάλιστα μετά τη συνάντηση του Υπηρεσιακού Υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ Όλτα Χάσκα στο Όσλο, με αποκλειστικό θέμα την προφυλάκιση του Μπελέρη, προκάλεσε την οργή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αφενός αναφέρει ότι αυτό είναι «ψηλά στις προτεραιότητές του» και αφετέρου προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στη διαδικασία προς ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα. Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

»Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής (σ.σ. χθεσινής)  συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ».

Η Ένωση Χειμαρριωτών

Έντονη είναι και η αντίδραση της Ένωσης Χειμαρριωτών στην άρνηση του Δικαστηρίου των Τιράνων να προχωρήσει στην αναστολή της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη. Η Ένωση κάνει λόγο για άρνηση του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων να εξετάσει τα στοιχεία που αφορούν τον εκλεγμένο Δήμαρχο και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τον σκοπό της δίωξης κατά του Μπελέρη που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση του Δημαρχείου από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα». «Η αλβανική κυβέρνηση -συνεχίζει- επιβεβαιώνει πως έχει ορίσει ως εχθρούς της τόσο τον Φρέντι Μπελέρη, όσο και τους χιλιάδες πολίτες της Χειμάρας που δημοκρατικά αποφάσισαν να τον εκλέξουν δήμαρχό τους». Τέλος καλεί την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβουν αντίμετρα σε αυτή την συμπεριφορά κρατικής βίας και ανομίας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι ο Αλβανός Πρωθυπουργός να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία

Με ομόφωνό ψήφισμά του το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος καλεί την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει τη δραστηριότητα της Ελληνικής Μειονότητας στην άσκηση των δικαιωμάτων της. Επίσης ζητά να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντα του ο εκλεγμένος Δήμαρχος.