Ρεκόρ βροχόπτωσης «έγραψε» ο φετινός Μάιος στα Γιάννενα!

on .

BROXH OMPRELA

• Με ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ μας αποχαιρέτισε ο φετινός Μάιος, ο οποίος ήταν για τα Γιάννενα, μαζί με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ο πιο βροχερός των τελευταίων δεκαετιών. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Μάιο στα Γιάννενα κατά μέσο όρο βρέχει 11 από τις 31 ημέρες με μέσο μηνιαίο ύψος βροχής γύρω στα 70 χιλιοστά.

Τον φετινό Μάιο όμως έβρεξε 21 ημέρες, δηλαδή συνολικά τα δύο τρίτα του μήνα (!) και καταγράφηκαν 180 χιλιοστά βροχής. Πρόκειται για ποσοστό που φτάνει το 250% της μέσης μηνιαίας τιμής βροχόπτωσης.

 Λίγες οι καταιγίδες

Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε σε άλλη μία «ιδιομορφία» του καιρού τον φετινό Μάιο. Όπως είπε, οι βροχές του συγκεκριμένου μήνα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από καταιγιδοφόρα νέφη και έχουν τοπικό χαρακτήρα. Φέτος όμως, δεν ήταν αυτής της μορφής, αλλά επρόκειτο κυρίως για κλασικές βροχές, με εξαίρεση εκείνες των τελευταίων ημερών του μήνα που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν καταιγίδες. 

Υπάρχουν και θετικά!

Μπορεί οι συνεχόμενες βροχές να προκαλούν πονοκέφαλο στους καλλιεργητές, τους μελισσοκόμους κλπ., όμως για τον υδροφόρο ορίζοντα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι καλές αφού τον ενισχύουν. Μιλώντας μάλιστα ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, ο κ. Μπαρτζώκας τονίζει άλλη μία θετική παράμετρο. Το γεγονός ότι οι αγρότες του κάμπου δεν χρειάστηκε προς το παρόν να ποτίσουν τα χωράφια τους και έτσι δεν υπήρξαν διακοπές ύδρευσης όπως γίνεται συνήθως τέτοια εποχή στα ψηλά του Κατσικά. Βέβαια, καθώς θα προχωρήσει το καλοκαίρι, κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο να συμβεί. 

Όσο για τον Ιούνιο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαρτζώκα, θα έχει βροχερό ξεκίνημα, με μικρότερα όμως ποσά βροχής σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. 

Σε επίπεδο χώρας

Γενικότερα για τη χώρας μας ο φετινός Μάιος παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο έπειτα από έναν φτωχό σε βροχές χειμώνα και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο επισημαίνει ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.