Καλύτερη προστασία των αγροτικών προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις

on .

AGROTIKA PROIONTA

• Την προστασία των αγροτικών προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη τόσο από το διαδίκτυο που χρησιμοποιεί παράνομα ονόματα γεωγραφικής ένδειξης, όσο και στα επεξεργασμένα τρόφιμα ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα το Κοινοβούλιο ζητά οι Γεωγραφικές Ενδείξεις να προστατεύονται καλύτερα στα επεξεργασμένα προϊόντα: όσα περιέχουν ένα συστατικό ΓΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φέρουν το όνομα της ΓΕ, εκτός εάν το επιτρέπουν οι σχετικοί παραγωγοί. Η καταχώριση των ΓΕ θα πρέπει να είναι ταχύτερη, λένε οι ευρωβουλευτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μόνο πέντε μήνες περιθώριο για την καταχώριση νέας ΓΕ. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές στις υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς η Επιτροπή να χρειάζεται να τις ελέγξει εκ νέου. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή διαθέτει μοναδική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της γεωργίας και, ως εκ τούτου, εκείνη, και όχι το γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα των ΓΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα και πόρους. Θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση μιας ονομασίας ΓΕ και την εποπτεία της ορθής χρήσης της. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές χρηματοδοτικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού που φέρει το χαρακτηρισμό ΓΕ.

Το κείμενο εγκρίθηκε χθες με 603 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 8 αποχές.

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε σχετικά: «Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο σημαίνει σπάνια καλά νέα για τους γεωργούς μας, στηρίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο αγροδιατροφικό σύστημα, προς όφελος των αγροτικών περιοχών μας. Η θέση του Κοινοβουλίου θα εξελίξει το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ για την ΕΕ και αντιπροσωπεύει την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αριστεία του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ. Οι ΓΕ αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική μας κληρονομιά, αλλά αποτελούν επίσης ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αξίας χωρίς την ανάγκη επένδυσης δημόσιων πόρων…».