«Κόκκινο» για τρία «μαμούθ» φωτοβολταϊκά πάρκα!

on .

FOTOBOLTAIKO PARKO

  Τρία φωτοβολταϊκά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Και για τα τέσσερα υπήρξαν τελικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις. 

Πρόκειται για: 

- Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα  ισχύος 95 ΜW και 30 ΜW αντίστοιχα στη  θέση «Καμαρίνα» Δ.Ε. Ζαλόγγου Δήμου Πρέβεζας

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 75 MW στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου Δήμου Ζίτσας

Μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 1,78 MW επί του ποταμού Τύρια Δ.Ε. Σελλών Δήμου Δωδώνης.

Τα φωτοβολταϊκά στην «Καμαρίνα» Πρέβεζας, όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βασίλη Γοργόλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου και εκπροσώπους των κατοίκων έρχονται σε αντίθεση με το αισθητικό τοπίο της περιοχής, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και εγγύς του ιερού βράχου του Ζαλόγγου και του οικισμού Καμαρίνας, μεταβάλλοντας έτσι τον ιστορικό χαρακτήρα και την αισθητική του τοπίου της ευρύτερης περιοχής. Επίσης διαπιστώνεται ότι θα προκαλέσει  πρόβλημα και  στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής. 

Για το έργο  στην Τ.Κ. Δελβινακόπουλου του Δήμου Ζίτσας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σύνολο των εκτάσεων που απεικονίζονται στα τοπογραφικά διαγράμματα της επένδυσης αντιστοιχεί σε βοσκοτοπικά αγροτεμάχια και για την Επιτροπή Περιβάλλοντος οι βοσκότοποι ή βοσκήσιμες γαίες, αποτελούν πολύτιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον.

Για το έργο στον ποταμό Τύρια, αν και υπήρχαν πολλές θετικές γνωμοδοτήσεις, η απόφαση της Επιτροπής ήταν αρνητική, με τον κ. Γοργόλη, να κάνει δεκτά τα στοιχεία που κατέθεσαν οι πολίτες για σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα προκύψουν. «Το έργο αυτό αν προχωρήσει, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, θα δημιουργήσει πάρα πολλά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος εξέφρασε πάντως και την απορία για την θετική κατ΄ αρχή (υπηρεσιακή) γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.  Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του Δημάρχου, ότι  υδρολογική  παροχή του έργου στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ανέρχεται σε 800 περίπου κυβικά μέτρα νερό την ώρα, που ακόμη και την τωρινή περίοδο με τις πολλές βροχοπτώσεις δεν φτάνει σε αυτό το ύψος. 

 Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για το  «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 0,593MW στη θέση Κορακάδες Δ.Ε. Αθαμανίας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το οποίο θα υλοποιηθεί από την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου. 

Τέλος για το  έργο «Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας με καύση βιοαερίου που έχει παραχθεί από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, εγκατεστημένης ισχύος 999 KWel  στην Τ.Κ. Νεοχωρίου Δήμου Ζίτσας η Επιτροπή δεν γνωμοδότησε, εξαιτίας νομικών ζητημάτων και ελλείψεων που προκύπτουν στην Μελέτη.