Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις!

on .

PANELLADIKES

• Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να είναι οι πρώτοι οι οποίοι ρίχνονται στη μάχη για μία θέση στα Πανεπιστήμια. Πρώτο μάθημα θα είναι τα Νέα Ελληνικά, ενώ το Σάββατο ακολουθούν τα Μαθηματικά. Αύριο σειρά θα πάρουν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις εξετάσεις, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας αυτός θα είναι περίπου ίδιος με τον περυσινό, θα ανέλθει δηλαδή στους 90.000 μαθητές, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία από τις συνολικά 68.574 θέσεις των ΑΕΙ.

Καμία ανησυχία…

Εκείνο, ωστόσο, που ανησυχεί υποψηφίους και τις οικογένειές τους είναι μην προκύψουν προβλήματα στη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων ανάλογα με εκείνα που καταγράφηκαν στις ενδοσχολικές. 

Πάντως τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν δώσει τη διαβεβαίωση ότι οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. «Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα», τόνισε πάλι χθες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων είναι πολύ πιο απλό από ότι οι εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας» 

Τα μηνύματα

• Σε μήνυμά της με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση απευθυνόμενη στους υποψηφίους εύχεται καλή επιτυχία και τους συμβουλεύει να οπλιστούν με ψυχραιμία και με πίστη στις δυνατότητές τους για να φτάσουν στον στόχο τους. «Καλείστε να δώσετε μια μάχη σημαντική, όχι όμως τη μοναδική ούτε και την καθοριστική για τη ζωή σας. Ο αγώνας είναι διαρκής και η ζωή θα προσφέρει πάντα ευκαιρίες για να πετύχετε τους στόχους σας», τονίζει χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι δίπλα στους αποφοίτους στέκονται οι οικογένειες, οι φίλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι φορείς της Εκπαίδευσης 

• Από την πλευρά της η Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων Σταματούλα Λογοθέτη επισημαίνει πως «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν την ολοκλήρωση μιας πολύχρονης, κοπιώδους και απαιτητικής προσπάθειας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους και την αφετηρία για την επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα. Ένα σταθμό στη μεγάλη πορεία ζωής των μαθητών μας προς την ευτυχία, ο οποίος, αν και κρίνεται σημαντικός, δεν είναι ούτε ο μοναδικός ούτε ο τελευταίος». Παράλληλα, εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους και καλή δύναμη σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για την ομαλή διεξαγωγή των Εξετάσεων!

• Τις ευχές της στους υποψηφίους των Πανελλαδικών εκφράζει με μήνυμά της η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων με τη Ν.Δ Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας σταθμός στην προσωπική διαδρομή του καθενός, αλλά δεν είναι σίγουρα το αποκορύφωμα της όποιας διαδρομής θα ακολουθήσει. Θα έρθουν πολλές ακόμη στιγμές στην πορεία στις οποίες θα κληθεί ο καθένας να λάβει αποφάσεις σημαντικές. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν πρέπει να σταματούν», υπογραμμίζει με έμφαση.

• Ευχές για καλή επιτυχία στην προσπάθεια των παιδιών, δύναμη και θέληση για να πετύχουν το στόχο τους εκφράζει και ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος. «Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια δοκιμασία δύσκολη για πολλούς, έτσι ήταν πάντα. Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, συνεχώς, μπαίνουν αναχώματα στο δρόμο των μαθητών για τη συνέχιση των σπουδών τους.  Η ΕΒΕ θα ψαλιδίσει από πολλούς αυτή την ελπίδα. Όμως η προσπάθεια είναι πολύτιμη. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια έχουν δίπλα τους οι μαθητές τους εκπαιδευτικούς τους», τονίζει.

• Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Τσίμαρης, επίσης εκφράζει σε δήλωσή του τις ευχές του προς τους υποψηφίους των εξετάσεων. «Η εμπειρία της συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή στην μαθητική και προσωπική διαδρομή του καθενός. Το βέβαιο όμως είναι, ότι πέραν της λήξης της μαθητικής διαδρομής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δε σηματοδοτεί κανένα άλλο τέλος, αλλά αντίθετα μία νέα αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα. Η επιτυχία στη ζωή μας και στη διαδρομή που ο καθένας θα επιλέξει δεν καθορίζεται από τους βαθμούς των Πανελλαδικών, αλλά από μία σειρά αποφάσεων και επιλογών που θα ακολουθήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

• Aπό την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε μήνυμά του απευθυνόμενος στους υποψηφίους τονίζει: «Έφτασε η ώρα να δώσετε την πρώτη σας σημαντική προσωπική μάχη για το μέλλον, με τη συμμετοχή σας στις Πανελλαδικής Εξετάσεις. Με επιμονή και προσήλωση στο στόχο κάντε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προσπάθειά σας με συνοδούς το καθαρό μυαλό, την ψυχραιμία και την συγκέντρωση».