Σήμερα εκδικάζεται η έφεση του Φρ. Μπελέρη!

on .

MPELERHS XEIMARA 1

• Νέο «τεστ» για τις πραγματικές προθέσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης για τη Χειμάρα αποτελεί σήμερα η εξέταση -εκτός απροόπτου- της έφεσης που κατέθεσαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης κατά της απόφασης συνέχισης της προφυλάκισης. 

Η Έφεση θα συζητηθεί από το Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, ωστόσο είναι κοινό μυστικό -και μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν στο μεσοδιάστημα- ότι η υπόθεση Μπελέρη έχει πολιτικά και όχι ποινικά χαρακτηριστικά. 

Όπως εδώ και μέρες τονίζεται από τους συνηγόρους του, τα στελέχη της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», αλλά και τον πρ. Υπουργό Δικαιοσύνης επί Κυβέρνησης Ράμα, η σύλληψη και η κράτηση Μπελέρη - Κακαβέση, έγινε με «άδειο φάκελο» και με στοιχεία που εκ των υστέρων αναζητούνται, ενώ ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, που λειτούργησε ως πράκτορας της Αλβανικής Αστυνομίας, αποδεικνύεται παντελώς αναξιόπιστος. 

Μέχρι χθες οι πιέσεις που ασκούνται στην Αλβανική Κυβέρνηση, δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα, ενώ μια ακόμη συνάντηση Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, του Υπηρεσιακού Βασίλη Κασκαρέλη με την ομόλογό του Όλτα Τζάσκα που είχε προγραμματιστεί στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Όσλο είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει αποτελέσματα, καθώς την υπόθεση «Μπελέρη» τη χειρίζεται προσωπικά – όπως είχε δηλώσει προεκλογικά- ο Έντι Ράμα. 

Βέβαια η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται και η ίδια στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ο σύζυγός της είναι ένας εκ των επιχειρηματιών που έχει αποκτήσει επίδικες εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρας. Αύριο μάλιστα θα συνεδριάζει το  Συμβούλιο Νομοθεσίας της Αλβανίας για να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ασυμβίβαστο της θητείας της υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα μετά την κήρυξη του συζύγου της ως στρατηγικού επενδυτή από την κυβέρνηση.  Η Αντιπολίτευση ήδη έχει καταγγείλει παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην προηγηθείσα διαδικασία και μάλιστα κάνει λόγο για δημιουργία εσκεμμένα ενός «φαύλου κύκλου» ώστε να μη μπορέσει να εκδοθεί απόφαση!

Το επόμενο σχέδιο 

Επανερχόμενοι στο ζήτημα της Χειμάρας, μέρα με την ημέρα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ράμα επιδιώκει μέσω της παράνομης κράτησης του Φρ. Μπελέρη να τον αποτρέψει από την ορκωμοσία του ως Δημάρχου Χειμάρας και να οδηγηθεί έτσι ο Δήμος σε επαναληπτικές εκλογές. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από σιωπή αρκετών εβδομάδων «ξεμύτισε» ο πρώην Δήμαρχος, που έχει αρνηθεί την ελληνική καταγωγή του, Γκιόργκι Γκόρο (Γιώργος Γκόρος) για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο ήδη έχει παραδεχθεί ο Ράμα. 

Η «εμφάνιση» Γκόρου συνδυάζεται και με το ενδεχόμενο «κλιμάκωσης» των πράξεων της Αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία  αν τελικά «ζυγίσει» την κατάσταση και διαπιστώσει ότι τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται από την ανάληψη του Δήμου από τον Μπελέρη, υπερτερούν των διεθνών σχέσεων της Αλβανίας από τον αποκλεισμό του, θα επιχειρήσει να προβάλλει προς «τα έξω» ότι προέκυψαν και άλλα ζητήματα ως προς την εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε.

 Συμπαράσταση από την ΚΕΔΕ

Τη συμπαράστασή του προς τον Φρέντι Μπελέρη εκφράζει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Συγκεκριμένα το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζει ότι «η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και η κράτησή του ακόμη και μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως νικητή στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Προχθές ο γιός του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του. Ο κ. Ιερώνυμος του εξέφρασε την ανθρώπινη συμπαράστασή του και ανέφερε, ότι  επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικό λεπτό και άπτεται των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, θα επικοινωνήσει αρμοδίως με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.