Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει έδαφος μεταξύ των εφήβων

on .

SXEDIA FYLLADIA PEZODROMOS

• Δράση ενημέρωσης με τίτλο «Σχεδιά…ζω τη ζωή μου χωρίς τσιγάρο», η οποία αφορούσε στις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και στα οφέλη από τη διακοπή του πραγματοποίησε χθες το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, με την αρωγή και φοιτητριών που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη «Σχεδία», διένειμε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που σταματούσαν στο σταντ για περισσότερες πληροφορίες.

Για μια πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων στο σχολικό και το κοινωνικό περιβάλλον με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Πρόληψης Ιωάννα Κιούση, η οποία αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) από την πιο πρόσφατη πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών σχετικά με το κάπνισμα στους εφήβους στην Ελλάδα.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των εφήβων που αρχίζει το κάπνισμα, ωστόσο από την έρευνα προκύπτει ότι το 41,5% των εφήβων έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά. Ένα ανησυχητικό στοιχείο, στον αντίποδα, είναι ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα φαίνεται να είναι το επικρατέστερο καπνικό προϊόν μεταξύ των εφήβων, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Η κ. Κιούση προέτρεψε τους καπνιστές να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, γιατί έτσι η διακοπή γίνεται πιο εύκολη.