Απολογισμός έργων και δράσεων της Περιφέρειας για το 2022

on .

PERIFEREIA HPEIROY

• Εκτεταμένο απολογισμό των έργων και των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου έκανε στη χθεσινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και οι Αντιπεριφερειάρχες. 

Ο απολογισμός, αφορούσε μεν το 2022, αλλά επεκτάθηκε σε πολύ περισσότερα ζητήματα, με τον Περιφερειάρχη να παραθέτει έναν μακρύ κατάλογο έργων που είτε υλοποιούνται, είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «έχει κάνει πολλά βήματα για την εξωστρέφειά της, αναπτύσσεται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς». 

Στο επιμέρους έργο τους αναφέρθηκαν οι Χωρικοί αλλά και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες που έλαβαν το λόγο, ενώ κριτική ασκήθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Στη συνεδρίαση δεν μετείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με απόφαση του επικεφαλής της κ. Σπ. Ριζόπουλου, ο οποίος με επιστολή του εξήγησε ότι η αποχή της οφείλεται στη διαφωνία που έχει με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και ασκεί η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Ο Περιφερειάρχης εισαγωγικά τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και όλες οι Περιφέρειες κινούνται βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, δεν διαθέτει δικό της «ταμείο» και ότι είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες και όλων των άλλων φορέων. 

Απολογισμός ανά τομέα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους τομείς του έργου της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ως επιτυχίες της Περιφερειακής Αρχής, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη (συνολικά 428 με τις πληρωμές το 2022 να ανέρχονται σε 122,8 εκ. ευρώ), την ένταξη αρκετών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης (Οδικά έργα ύψους 24 εκ. ευρώ, Πάρκο Υψηλής Έρευνας, Ιμαρέτ, Κάστρο Κιάφας, Τζαμί Καλούτσανης, Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων Πρέβεζας), την απορρόφηση 93,4% του ΕΣΠΑ (με συνολικά 5.421 εντάξεις), ως και τη σύνταξη και έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, από το οποίο θα εισρεύσουν στην Ήπειρο 426 εκ. ευρώ. 

Έκανε εκτεταμένη αναφορά σε οδικά έργα που ήδη υλοποιούνται στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, στη συμβολή της Περιφέρειας για την ωρίμανση του έργου Γιάννενα - Κακαβιά, στα έργα Πολιτισμού και Αθλητισμού, λέγοντας μάλιστα ότι το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας που μεταφέρθηκε πέρυσι θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό και αθλητικό κέντρο, ενώ έμφαση έδωσε και στο μεγάλο αριθμό έργων που εντάχθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων της Ηπείρου. Επίσης τόνισε ότι στη διάρκεια του 2022, προετοιμάστηκαν οι διαδικασίες για τους Διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης και πριν λίγες ημέρες  υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε η προβολή των τοπικών προϊόντων σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, δίνοντας έμφαση στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια που σχεδόν ολοκληρώνονται, όπως και αυτός του Παρακαλάμου, αλλά και στα νέα έργα για τα οποία προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες σε Κόνιτσα, Καναλλάκι, Αρίστη και Πάπιγκο. 

Τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά διαφωνεί όταν αυτά προκαλούν προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και στις δραστηριότητες περιοχών, ενώ στα θετικά ανέφερε και την άνοδο του τουρισμού στην Ήπειρο σε συνδυασμό με τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια. 

Στην ενότητα Παιδεία - Υγεία, ανέφερε τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου για κάλυψη δαπάνης στέγασης φοιτητών, την ενίσχυση σε εξοπλισμό των νοσοκομείων, ενώ υπογράμμισε την ολοκλήρωση του προγράμματος ενίσχυσης 4.000 και πλέον επιχειρήσεων για τον Covid19. Επανέλαβε το μεγάλο στόχο του για δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, τονίζοντας, ότι: «Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, θέσεις καλοπληρωμένες και βέβαια επιτυγχάνεται στην πράξη η διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας».

Στον απολογισμό περιλαμβάνονταν επίσης αναφορές σε αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται σε όλη την Ήπειρο, στην απομάκρυνση πλατάνων από τα ποτάμια, αλλά και στη συμβολή της Περιφέρειας για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Τέλος αναφέρθηκε και στην «απόκτηση» από την Περιφέρεια παλιών στρατοπέδων, τονίζοντας ότι έχει ουσιαστικό ρόλο και στη μεταβίβαση του Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών. 

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης

Με κριτική διάθεση αντιμετώπισαν τον απολογισμό οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Γιώργος Ζάψας της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική για τον τρόπο δημοπράτησης ορισμένων έργων, ενώ ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να «επιστρέψει» στο Υπουργείο την ευθύνη κατασκευής του δρόμου Ιόνια Οδός - Πρέβεζα. Του καταλόγισε ότι δεν πιέζει όσο χρειάζεται για επιμέρους ζητήματα και έκανε συγκεκριμένες αναφορές για οδικά κυρίως έργα που θα έπρεπε να αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος όλον» κ. Δημήτρης Δημητρίου στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή ότι δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για έργα, ανέφερε ότι το οδικό δίκτυο χρειάζεται ριζική ανακατασκευή, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς το ποσοστό αύξησης του τουρισμού σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες. 

Με αναφορές στην πολιτική της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ταύτιση με αυτή της Περιφερειακής Αρχής διάνθισε την ομιλία και την κριτική του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας. Ο κ. Πρέντζας κινήθηκε στη λογική των δύο «πολιτικών», τη μια που εκφράζει η παράταξή του και την άλλη που εκφράζουν οι άλλες παρατάξεις. 

Οι Αντιπεριφερειάρχες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, υπογράμμισε ότι το 2022, η Περιφέρεια προσπάθησε εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης, να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών για ένα καλύτερο αύριο. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη λειτουργία των υπηρεσιών και έθεσε το ζήτημα εκπόνησης σχεδίου χωροθέτησης  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Ηπείρου, με σκοπό να υπάρξει συντονισμένο χωροταξικό πλάνο και σχεδιασμός των δράσεων αυτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, έκανε αναλυτική περιγραφή των έργων που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί, λέγοντας ότι δόθηκε βάρος και στα μεγάλα αλλά και σε μικρά οραματικά έργα, καθώς και στην καθημερινότητα του πολίτη και των προβλημάτων του, αξιοποιώντας στο έπακρον όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς στην εισήγησή του έκανε συνοπτική αναφορά του έργου, τονίζοντας ότι «η προσπάθειά μας είναι διαρκής και έχει στέρεες βάσεις. Δίνουμε - στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας - λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία».

 

Συνοψίζοντας τον απολογισμό ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Για μας υπάρχει ένας κεντρικός στόχος:  Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Να έχουμε μια παραγωγική Περιφέρεια με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη. Να ζούμε καλύτερα σήμερα, αλλά να κτίζουμε συνεχώς για το μέλλον για τις νέες γενιές, για να έχουμε την Ήπειρο που μας αξίζει».