Ενημερωτική δράση κατά του καπνίσματος στα Γιάννενα

on .

TSIGARO ANAMENO

• Ενημερωτική δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία». Μέλη της επιστημονικής του ομάδας θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της Μάρκου Μπότσαρη, έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σήμερα, Τετάρτη, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και θα ενημερώνουν το κοινό για τους κινδύνους του καπνίσματος και για τα πλεονεκτήματα μιας ζωής χωρίς τσιγάρο.

Φέτος, ο Π.Ο.Υ επικεντρώνεται στις επιβλαβείς επιπτώσεις της καλλιέργειας καπνού για τη συνολική υγεία του πλανήτη σε συνδυασμό με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ως εκ τούτου, θέλει να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να διακόψουν τις επιδοτήσεις για την καλλιέργεια καπνού και να υποστηρίξουν τους αγρότες σε πιο βιώσιμες καλλιέργειες, οι οποίες θα βελτιώσουν τα επισιτιστικά δεδομένα. 

Βελτιώνονται οι δείκτες…

Εντούτοις, όπως αναφέρει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, συνεχίζεται η βελτίωση σε όλους τους δείκτες καπνίσματος τσιγάρων στους εφήβους, καθώς λιγότεροι έφηβοι στην Ελλάδα ξεκινούν σήμερα το κάπνισμα τσιγάρου από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν, για την οποία υπάρχουν δεδομένα. Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί σημαντικά. Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταδεικνύοντας ότι, μολονότι απευθύνεται στους ενήλικες ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, το προϊόν αυτό έχει πετύχει να διεισδύσει και μεταξύ των εφήβων, ανεξάρτητα με το εάν αυτοί καπνίζουν ή όχι παραδοσιακά τσιγάρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Σχεδίας», η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο καπνός σκοτώνει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια αυτών των θανάτων είναι αποτέλεσμα της άμεσης κατανάλωσης, ενώ περίπου 890.000 είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης μη καπνιστών στο παθητικό - δευτερογενές κάπνισμα. Η κατανάλωση καπνού είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου στην υγεία και η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην Ε.Ε., υπεύθυνη για σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως.