Η ρητορική βίας του Ράμα στοχεύει στο σύνολο της Ελληνικής Μειονότητας

on .

OMONOIA KTIRIO

• Την ανησυχία της για την παρατεινόμενη προφυλάκιση του Δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση εκφράζει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου. 

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» τονίζει ότι «η υπόθεση είναι εκ του μη όντως αβάσιμη και άνευ ουσίας» και ότι ο  φάκελος της δικογραφίας είναι «χαλκευμένος, που ίσως πληροί όρους νομιμοφανούς δικονομίας, αλλά η ουσία του είναι μηδέν». Και η Οργάνωση αναρωτιέται «ποια λοιπόν υπόθεση να δικαστεί αδέκαστα;», όπως υποστηρίζει η Αλβανική Κυβέρνηση;

Η Οργάνωση της Ελληνικής Μειονότητας εκφράζει τις ανησυχίες της ότι η υπόθεση της Χειμάρας, στο βάθος υποκρύπτει μια πολιτική ήπιου διωγμού με στόχο τον ξεριζωμό του γηγενούς Ελληνισμού από τα πάτρια εδάφη. Οι ανησυχίες αυτές προέρχονται από τη ρητορική βία και την απροκάλυπτη παρότρυνση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος «κατ’ εξακολούθηση στοχοποιεί την ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της ΕΕΜ και το σύνολό της, καθιστώντας την θύμα πολιτικών χειραγώγησης και καταπίεσης. {…}. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι (σ.σ. οι διώξεις) πρόκειται για προπαγανδιστικό πρόσχημα το διακηρυττόμενο από την Κυβέρνηση περί σεβασμού των δικαιωμάτων της ΕΕΜ», αναφέρει η Οργάνωση για να προσθέσει ότι ελλοχεύουν πιο επικίνδυνοι στόχοι, πέραν από τον άμεσο της συνέχισης της λεηλασίας και αποκλεισμού από την οικονομική δραστηριότητα των μελών της ΕΕΜ. 

Σε άλλο σημείο της απόφασης - ανακοίνωσης του Γενικού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «η δημιουργία και η συντήρηση αυτού του εχθρικού ανθελληνικού κλίματος περί την ΕΕΜ, τα μέλη και το σύνολό της, έχει άμεση σχέση κι επηρεάζει σαφώς την αναμενόμενη διαδικασίας απογραφής πληθυσμού, τον Σεπτέμβριο του 2023».

Στο δια ταύτα, το Γενικό Συμβούλιο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» εκφράζει «την οφειλόμενη συμπαράστασή του» στα υπό δίωξη στελέχη της Φρέντι Μπελέρη  (νοσηλεύεται και αυτός εδώ και τέσσερις μέρες με καρδιολογικά προβλήματα) και Παντελή Κοκαβέση, επιμένει στην όσο πιο σύντομη απαλλαγή της Δικαιοσύνης από την πίεση των κυβερνητικών, αλλά και παρακρατικών μηχανισμών και ειδικά για τον δεύτερο, του οποίου απειλείται η υγεία, ζητείται η ενεργοποίηση του επιστημονικού κόσμου. 

Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση προς κάθε μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας να συμμετάσχει στην καταγγελία του άδικου και παράνομου της φυλάκισης και της κράτησης των στελεχών, γίνεται λόγος για ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίσημη ενημέρωση των διεθνών οργανισμών από τη σχεδιαζόμενη και ασφυκτική πίεση της Ελληνικής Μειονότητας και τέλος απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης του Ελληνικού στοιχείου στο «μέτωπο του ενωτικού αγώνα για την αντιμετώπισης της άκρως αυτής περίστασης που διερχόμαστε με αποκλειστικά υπεύθυνο την ύπουλη επιλογή της Κυβέρνησης των Τιράνων».