«Μία γύρα όλοι μαζί»: Μια επιτυχημένη δράση για τον αυτισμό στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

on .

ZOSIMAIA

• Με επιτυχία υλοποίησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων και Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης  τη δράση «Μία γύρα όλοι μαζί» σε συνεργασία με τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ και το Νηπιαγωγείο Κληματιάς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφει η Προϊσταμένη Δ/νσης Δρ. Βαΐα Οικονομίδου) κύριοι στόχοι της από κοινού δράσης ήταν η δημιουργία μίας ατμόσφαιρας με θετική αλληλεπίδραση, αποδοχή και δημιουργική συνύπαρξη μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και να οικοδομηθούν τα θεμέλια της άρσης της απομόνωσης και περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό.

Με αφορμή το παραμύθι «ΟΧΑΡΗΣΜΑΣ» του συγγραφέα Γιάννη Μπούγου, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου Κληματιάς, ήρθαν σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες του αυτισμού μέσα από τον ήρωα της ιστορίας, τον Χάρη. Σε όλη τη διάρκεια της δράσης συνυπήρξαν αρμονικά και συνεργατικά με τους ωφελούμενους της Στέγης ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ με παιχνίδια όπως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, τη φύτευση λουλουδιών και την εικαστική έκφραση με δακτυλομπογιές σε χαρτόνι και καμβά. 

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών δράσεων της Βιβλιοθήκης Αρετή Λαγού και Σόνια Γκέρτζου, τις φοιτήτριες πρακτικής άσκησης Ελευθερία Σωτηρίου από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Ζωή Σερδαρίδου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την κ. Κατερίνα Γεωργακοπούλου, διευθύντρια της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ και τη νηπιαγωγό κ. Μαρία Τοπολιάτη, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Κληματιάς.