Περιφέρεια και Δήμος ας ενώσουν δυνάμεις για την αφισορύπανση!

on .

AFISORYPANSH 2023

 Διαχρονικό πρόβλημα για τα Γιάννενα είναι αυτό της αφισορύπανσης, το οποίο καμία Δημοτική Αρχή των τελευταίων ετών δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, καθώς, παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις, ποτέ δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όσους γεμίζουν δρόμους, κολώνες φωτισμού, δέντρα και τοίχους με αφίσες και διαφημιστικά πανό.

Η ρύπανση εντάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω των εκλογών και η αντιμετώπισή της δεν είναι ικανοποιητική τόσο εντός πόλης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και εκτός αυτής, όπως επισήμανε χθες ο «Π.Λ.» με σχετικό σχόλιο στη στήλη «Διαδόσεις». Αφορμή για την επισήμανση υπήρξε σχετική ανάρτηση στην διαδικτυακή σελίδα των «Σκεπτόμενων Πολιτών», οι οποίοι τη συνόδευαν και με τα απαραίτητα φωτογραφικά πειστήρια.

Ζητείται συνεργασία

Στις παρατηρήσεις απάντησε η Περιφέρεια Ηπείρου, κοινοποιώντας την απάντησή της και στον «Π.Λ.». Όπως διευκρινίζει, η πόλη ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τις αφίσες, ενώ η ίδια φροντίζει για την αποκαθήλωσή τους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού. Επικαλείται μάλιστα και σχετικό νόμο ο οποίος πράγματι αυτό ακριβώς προβλέπει. 

Ανεξαρτήτως νόμων, πάντως, το ζητούμενο είναι ο καθαρισμός της πόλης από την αφισορύπανση τον οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών αποδεικνύει πως αδυνατεί ή δεν θέλει να φέρει σε πέρας, ενώ ούτε πρόστιμα επιβάλλει σε όσους αυθαιρετούν. Εδώ λοιπόν είναι που θα μπορούσε η Περιφέρεια να συμβάλλει με τα συνεργεία της, σε συνεργασία φυσικά με τον Δήμο, για τον καθαρισμό των δημόσιων χώρων, η εικόνα των οποίων σήμερα δεν κολακεύει κανέναν. Εξάλλου και ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ουσιαστικά υπό τη διοικητική «σκέπη» της, οπότε δεν… απαγορεύεται μία συνεννόηση των δύο φορέων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καυτού προβλήματος. 

Τι λέει η Περιφέρεια

Με αφορμή την ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών και το συνακόλουθο σχόλιο του «Π.Λ.», το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου διευκρινίζει τα ακόλουθα αναφορικά με την αφισορύπανση:

«Η Περιφέρεια Ηπείρου δια της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας έχει προβεί σε εκτεταμένη αφαίρεση  αφισών το προηγούμενο διάστημα από κολώνες και άλλα σταθερά στηρίγματα κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών της Π.Ε. Ιωαννίνων που ανήκουν στην ευθύνη της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις παράνομες διαφημίσεις, πανό, αφίσες κλπ που έχουν αναρτηθεί εντός οικισμών αρμόδιοι είναι οι δήμοι. 

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Blog σας, φαίνεται ότι όλες οι αναρτημένες αφίσες βρίσκονται εντός οικισμών και κατά συνέπεια η αρμοδιότητα για την απομάκρυνσή τους δεν ανήκει στην Περιφέρεια. 

 Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς την επισήμανση ότι θα πρέπει να σταματήσει η ρύπανση με την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση, τα συνθήματα, κ.α., που προϋποθέτει εκτός από την παρέμβαση των κατά περίπτωση αρμόδιων υπηρεσιών και την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων».