«Μετρούν» ζημιές οι αγρότες της Ηπείρου

on .

XALAZI 11 6 17

• Ο άστατος καιρός που εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, γεγονός ασυνήθιστο για τέλη Μαΐου, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους αγρότες. Οι συνεχείς βροχές έχουν ήδη καταστρέψει τις μεγαλύτερες σε όγκο συγκομιδές τριφυλλιού και χόρτων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων τους χειμερινούς μήνες.  Όπως εξηγούν κτηνοτρόφοι, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο πάντα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται οι περισσότερες ζωοτροφές, καθώς στη συνέχεια αδυνατίζει η παραγωγική δυνατότητα της γης και οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι κατά πολύ μικρότερες. Η μειωμένη συγκομιδή ενδέχεται να έχει και επίπτωση και στο κόστος προμήθειας των ζωοτροφών, κάτι βέβαια που θα διαπιστωθεί τον επόμενο κυρίως μήνα. 

Ζημιές όμως έχουν υποστεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις κατά περιόδους χαλαζοπτώσεις τα αμπέλια και οι καλλιέργειες κηπευτικών. Επίσης μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή σε κεράσια, κορόμηλα κ.α., που στα Γιάννενα καλλιεργούνται κυρίως για οικογενειακή κατανάλωση. 

Οι συνεχείς βροχές έχουν προκαλέσει και πρόσθετα προβλήματα στις καλλιέργειες αραβοσίτου, καθώς σε αρκετές περιοχές και ειδικά εκεί όπου τα χωράφια δεν «στραγγίζουν» γρήγορα, έχει καταστεί δύσκολο έως αδύνατο το όργωμα και φυσικά η σπορά.

Οι απότομες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας ευνοούν και την ανάπτυξη ιώσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο εδώ και αρκετές εβδομάδες. 

Ο καιρός και τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά. Τις μεσημβρινές ώρες προβλέπονται κατά τόπους βροχές ή καταιγίδες, ενώ μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία που στα πεδινά των Ιωαννίνων μπορεί να ανέβει στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου. Από την 1η Ιουνίου ελπίζεται ότι σταδιακά η αστάθεια θα υποχωρήσει και το καλοκαίρι σιγά - σιγά να κάνει την εμφάνισή του… Νεότερα στοιχεία πάντως αναμένεται να υπάρξουν στις αρχές της εβδομάδας.