Η προσβασιμότητα βασικό αίτημα των φορέων ΑμεΑ στα Γιάννενα!

on .

THESH STATHMEYSHS AMEA

• O τρόπος με τον οποίο μία πόλη «συμπεριφέρεται» στους πολίτες της που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας είναι ενδεικτικός του επιπέδου πολιτισμού της. Στον τομέα αυτό τα Γιάννενα έχουν κάνει ορισμένα βασικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου οι ΑμεΑ να νιώθουν και να είναι ισότιμοι με τους υπόλοιπους δημότες.

Βασικότερο όλων είναι η εξασφάλιση προσβασιμότητας ώστε οι πολίτες με αναπηρία να κινούνται ελεύθερα στην πόλη και να μπαίνουν χωρίς να συναντούν εμπόδια σε δημόσια και δημοτικά κτίρια και σε χώρους ψυχαγωγίας. Αυτό τονίστηκε χθες σε συνάντηση στελεχών του Δήμου με Συλλόγους και φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. 

 Συνάντηση με φορείς

Στο 2ο ΚΑΠΗ έγινε η συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου και του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου με εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων των ΑμεΑ του Δήμου Ιωαννιτών. 

Συγκεκριμένα, σ’ αυτήν έλαβαν μέρος ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη», το Περιφερειακό Τμήμα ΑμεΑ, το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ, η ΕΛΕΠΑΠ, ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Κωφών και Βαρήκοων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος και ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με διαταραχή Φάσματος Αυτισμού «Η Εστία».

 Τι έχει κάνει ο ΟΚΠΑΠΑ

Ο κ. Πάνου ενημέρωσε για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον Δήμο και τον ΟΚΠΑΠΑ για τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία όπως η ολοκλήρωση του Σχολείου Αναπήρων Παίδων, η δυνατότητα για δωρεάν παρκάρισμα στο Δημοτικό πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια, η κατασκευή του «Κέντρου για το Παιδί» στο παλιό Άσυλο Ανιάτων, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, έργα για την προσβασιμότητα στα σχολεία καθώς και για την ολοκλήρωση της μελέτης για την προσβασιμότητα σε όλα τα Δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ και στην εξυπηρέτηση των οικογενειών με άτομα με αναπηρία μέσω υποβολής αίτησης για προσωπικό βοηθό από το Κέντρο Κοινότητας. Όπως έκανε γνωστό μάλιστα, στα σχέδια του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου είναι η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της δημιουργίας ενός ΚΔΗΦ, καθώς και Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με Αυτισμό.

Οι προτάσεις

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων αφενός εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή συνάντηση εργασίας και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αφετέρου έθεσαν διάφορα θέματα που πρέπει ακόμα να επιλυθούν. Το κυριότερο από αυτά είναι το θέμα της προσβασιμότητας και της κίνησης των εμποδιζόμενων ατόμων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσβασιμότητα, καθώς, όπως τονίστηκε, αυτή είναι που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία τόσο για την ικανοποίηση των αναγκών τους όσο και για την συμμετοχή τους στην ψυχαγωγία.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για ενημέρωση των συμπολιτών ώστε να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας και περισσότερος σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, ενώ αποφασίστηκε να γίνει μια επιτροπή από μέλη των Συλλόγων και των υπηρεσιών του Δήμου που θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πορείας αυτών των θεμάτων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον ουσιαστικό διάλογο, κατέγραψε τις προτάσεις και τις απόψεις των Συλλόγων και των φορέων και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για την υλοποίησή τους, καθώς, όπως τόνισε, είναι υποχρέωση του Δήμου να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους. 

«Ψηφιακές Γωνιές» 

Στο μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος «ψηφιακές γωνιές» που υλοποίησαν ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ με σκοπό την ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων δημοτών. Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ του Δήμου όπου τα μέλη τους είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις εφαρμογές διαδικτύου. Η δεύτερη φάση του προγράμματος που, όπως έγινε γνωστό χθες, ξεκινάει άμεσα, απευθύνεται σε όλα τα άτομα άνω των εξήντα ετών που δεν είναι μέλη των ΚΑΠΗ ή έχουν εγγραφεί πρόσφατα. Η εκπαίδευση θα γίνεται δωρεάν στις «ψηφιακές γωνιές» που ήδη λειτουργούν.

• Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 26510-54266, καθημερινά και ώρες 10:00 - 12:00.