Ανοιχτή για όλους θα είναι η εκλογική διαδικασία

on .

PSHFODELTIA 2

• Έτοιμη για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κων. Σιαράβα, σχετικά με την όλη διαδικασία. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων έχουν καθοριστεί 491 εκλογικά τμήματα και ένα Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών στο 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων (Λ. Δωδώνης 33) και όπως ανέφερε χθες ο Κ. Σιαράβας μέχρι σήμερα, Πέμπτη θα έχει παραδοθεί σε όλους του Δήμους του Νομού Ιωαννίνων το εκλογικό υλικό. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα tablet (συσκευές αναμετάδοσης SRT) τα οποία  στη συνέχεια είναι αρμόδιοι να το διανείμουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ το Σάββατο προβλέπεται να πιστοποιηθεί η ενεργοποίηση των tablet.

 Η ψηφοφορία

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην εκλογική διαδικασία στην οποία λαμβάνουν μέρος 30 κόμματα, ενώ υπάρχει και η επιλογή του λευκού. 

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα τελειώσει στις 7 μ.μ.. Για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα, ή σχετική βεβαίωση αρμόδιας αρχής, ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας. Οι εκλογείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μπορούν να σημειώσουν μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που θα επιλέξουν. 

Ο κ. Σιαράβας στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφοροποίηση που υπάρχει σε σχέση με προηγούμενες εκλογές ως προς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.  Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ρητά  ότι «δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Οι Περιφέρειες σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου μπορούν για να ενημερώνουν τις ιστοσελίδες τους και γενικότερα τους ενδιαφερόμενους, λαμβάνοντας τα αποτελέσματα για συνδυασμούς και υποψηφίους από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

«Πιστεύω και εύχομαι η προεκλογική περίοδος να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα και η Κυριακή να είναι μια πραγματική γιορτή δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Σιαράβας. 

Μέχρι τις 9 μ.μ. το 80% των αποτελεσμάτων

Πάντως σ’ αυτές τις εκλογές αναμένεται να γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα είναι έτοιμο το 80% των αποτελεσμάτων, ενώ η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα είναι δυνατή πριν τις 12 τα μεσάνυχτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Κ. Πιερρακάκης απάντησε και στις δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου ότι έχει καταθέσει αίτηση στη διακομματική επιτροπή για έλεγχο του λογισμικού που επεξεργάζεται το εκλογικό αποτέλεσμα, εξηγώντας ότι «θα υπάρχουν τάμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Επίσης ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα κρατάει κι αυτός τάμπλετ, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να είναι παρών και να παρακολουθεί τη διαδικασία».

Και πρόσθεσε: «Το κάθε εκλογικό κέντρο θα βγάζει τις ψήφους, αλλά το άθροισμα, που παλιά καταγραφόταν με το χέρι, τώρα θα γίνεται με αυτόματη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών στην υπηρεσιακή υπουργό για να βγει το αποτέλεσμα πολύ νωρίτερα».