Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας στην Ήπειρο

on .

NARKOTIKA XASIS FYTA 15 5 23

• Γεμάτες με δράση ήταν οι προηγούμενες μέρες για τους αστυνομικούς της Ηπείρου, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορες υποθέσεις, από καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι απόπειρα ληστείας και διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών. 

Τα αποτελέσματα της ειδικής επιχειρησιακής δράσης για την πρόληψη της εγκληματικότητας που έλαβε χώρα σε όλη την Ήπειρο από 9 έως 14 Μαΐου, έδωσε χθες στην δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Αντικείμενο της δράσης, η οποία σχεδιάστηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και υλοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες των κατά τόπους Διευθύνσεων, ήταν η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που άπτεται σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, όπως τα ναρκωτικά, τα όπλα, η μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και οι κλοπές. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συνολικά: 3.081 έλεγχοι ατόμων, 1.792 έλεγχοι οχημάτων, 11 ακινητοποιήσεις οχημάτων και 83 συλλήψεις ατόμων για διάφορα ποινικά αδικήματα, εκ των οποίων 13 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και 2 για ληστεία.  Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν με στόχο, τόσο την αποτροπή της παραβατικότητας, όσο και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών της Ηπείρου. 

 Καλλιεργούσε κάνναβη

Στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε βάρος ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για καλλιέργεια και κατοχή. Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ειδικός εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας, αποτελούμενος από μετασχηματιστή φωτός, λάμπες θερμότητας, ανεμιστήρα, ανακλαστικά φύλλα αλουμινίου, λίπασμα κλπ., τρία δενδρύλλια κάνναβης ύψους περίπου 50 εκατοστών, που καλλιεργούνταν σε ισάριθμες γλάστρες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός ντουλάπας, τέσσερα φυτά κάνναβης σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, 45 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 222 γραμμάρια μίγματος καπνού και ακατέργαστης κάνναβης. 

Διακινούσε ηρωίνη

Σε άλλη περίπτωση, ένας άνδρας συνελήφθη στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι κατέχει και διακινεί ποσότητες ηρωίνης, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε συσκευασία με ηρωίνη σε μορφή «βράχου», βάρους 19,91 γραμμαρίων. 

Δύο νεαροί με χασίς

Δύο νεαροί συνελήφθησαν στην Άρτα από αστυνομικούς του  Τμήματος Ασφαλείας κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και επικίνδυνη οδήγηση. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες να επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτα και ο οδηγός της δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης τους, προσπαθώντας με επικίνδυνους ελιγμούς να διαφύγει τον έλεγχο, ενώ ο συνεπιβάτης απέρριψε στο οδόστρωμα νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους συλλάβουν, ενώ τα ναρκωτικά περισυλλέχθηκαν και κατασχέθηκαν όπως και η μοτοσικλέτα. Επιπλέον, συνελήφθη η μητέρα ενός εκ των δύο, καθώς τυγχάνει ανήλικος, για παραμέληση της εποπτείας του.    

Και απόπειρα ληστείας 

Κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία σχηματίστηκε σε βάρος δύο ατόμων, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Άρτα. Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν πολίτη και με τη χρήση βίας αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να του αποσπάσουν χρήματα και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή. Ύστερα από επιστάμενες αναζητήσεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν στην ευρύτερη περιοχή και να τους συλλάβουν.  

Θα τους έστελνε με λεωφορείο

Κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών σχηματίστηκε σε βάρος ενός αλλοδαπού, ο οποίος συνελήφθη στην Παραμυθιά. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας τον εντόπισαν στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στην Παραμυθιά να μεθοδεύει την επιβίβαση τεσσάρων αλλοδαπών σε λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, έναντι αμοιβής, είχε παραλάβει τους αλλοδαπούς από την Αλβανία την ίδια ημέρα, διευκολύνοντας την παράνομη είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, από όπου στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό την Παραμυθιά, ώστε από εκεί στη συνέχεια να φύγουν για Αθήνα. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του διακινητή και τριών εκ των τεσσάρων παράτυπων μεταναστών είχε επιβληθεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου τους στη χώρα. Κατασχέθηκαν 105 ευρώ, 200 αλβανικά λεκ και κινητό τηλέφωνο.

Με λαθραίο καπνό

Στην ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου συνελήφθησαν δυο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση του Τελωνειακού Κώδικα. Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οι δράστες κατελήφθησαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν εντός σάκου και κατασχέθηκαν 10 σακούλες με κομμένο καπνό, κατάλληλο για κάπνισμα, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης, συνολικού βάρους 10 κιλών και 205 γραμμαρίων. Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 805 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών. Επίσης σε έρευνα στην οικία του ενός δράστη σε περιοχή της Άρτας, από αστυνομικούς του Α.Τ. Γεωργίου Καραϊσκάκη κατασχέθηκαν ακόμη 2 νάιλον συσκευασίες με κομμένο αφορολόγητο καπνό, συνολικού βάρους 700 γραμμαρίων, μια πλαστική συσκευή γόμωσης τσιγαροσωλήνων, ένα χάρτινο κουτί με 57 κενούς τσιγαροσωλήνες και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο.