Αυξάνουν οι δωρεές οργάνων στα Νοσοκομεία της Ηπείρου!

on .

DOREA ORGANON

• Μία ακόμη δωρεά οργάνων έλαβε χώρα αυτές τις ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αυξάνοντας κι άλλο τον αριθμό των συνανθρώπων μας φέτος που, χάνοντας οι ίδιοι τη μάχη, πρόσφεραν ζωή και ελπίδα σε άλλους ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Δότης ήταν ασθενής ο οποίος νοσηλεύονταν εγκεφαλικά νεκρός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Χειρουργική ομάδα του Π.Γ.Ν.Ι. έλαβε τους νεφρούς του άτυχου άνδρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και μεταμοσχεύθηκαν σε συμβατούς λήπτες  στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. ευχαριστεί βαθύτατα τους οικείους του θανόντος οι  οποίοι είχαν το μεγαλείο να προσφέρουν ζωή σε συνάνθρωπους μας, καθώς επίσης το προσωπικό της ΜΕΘ που ανέλαβε τις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων, την Aναισθησιολογική Κλινική και την Xειρουργική ομάδα λήψης των οργάνων, οι οποίοι διεκπεραίωσαν το δύσκολο αυτό έργο υπό τον γενικό συντονισμό του ΕΟΜ και της τοπικής συντονίστριας Ηπείρου του Οργανισμού. 

Άλλες πέντε δωρεές

Από τις αρχές της χρονιάς έχουν λάβει χώρα σε  Νοσοκομεία της Ηπείρου τουλάχιστον άλλες πέντε δωρεές οργάνων που δόθηκαν για μεταμόσχευση, γεγονός που αποδεικνύει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα. 

Συγκεκριμένα, στις 8 Ιανουαρίου συγγενείς 18χρονου Αρτινού που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο και νοσηλεύονταν εγκεφαλικά νεκρός στο Νοσοκομείο της Άρτας πρόσφεραν καρδιά, ήπαρ και νεφρό. Λίγο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου αφαιρέθηκαν οι νεφροί και το ήπαρ 58χρονου που νοσηλεύονταν εγκεφαλικά νεκρός στο Π.Γ.Ν.Ι.. 

Τα όργανα στάλθηκαν σε Αθήνα και Μπάρι της Ιταλίας για μεταμόσχευση. 

Στις 3 Μαρτίου αφαιρέθηκαν οι νεφροί 57χρονου βαριά ασθενούς στο Π.Γ.Ν.Ι. οι οποίοι μεταμοσχεύθηκαν σε δύο νεφροπαθείς σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ στις 3 Απριλίου μία ακόμη επιτυχημένη επέμβαση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τη λήψη νεφρών και κερατοειδών από 69χρονο που νοσηλεύονταν εγκεφαλικά νεκρός. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, τέλος, αφαιρέθηκαν οι νεφροί και οι κερατοειδείς από 62χρονη γυναίκα δότρια που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Τα όργανά της μεταμοσχεύθηκαν σε συμβατούς λήπτες στη χώρα μας.