Χοροί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

on .

TMHMA XORON PNEYMATIKOY KENTROY

• Tην καθιερωμένη ετήσια παράσταση όλων των χορευτών του παρουσίασε την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο το βραβευμένο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» οι χορευτές όλων των ηλικιών, από προσχολικής ηλικίας ως τα Τμήματα Γονέων, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους διαβαίνοντας μουσικοχορευτικά την Ήπειρο και την στεριανή με τη νησιώτικη Ελλάδα και σηματοδοτώντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της συνέχισης των παραδομένων αλλά και το ότι οι πληγές που προκάλεσε η πανδημία στον χώρο των συλλόγων μπορούν να γιατρευτούν με προγραμματισμό, στοχευμένες διοργανώσεις και συνεργασία. Για δύο ώρες περίπου παρουσιάστηκαν χοροί από τα Γιάννινα, το Ζαγόρι, το Πωγώνι, τη Μακεδονία αλλά και από την Κέρκυρα και τη Λήμνο με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη.

Στην εισαγωγική προσέγγιση της διοργάνωσης οι δάσκαλοι χορού του συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης τόνισαν τον πολύ σημαντικό παιδαγωγικό παράγοντα που εφαρμόζεται στη διδασκαλία, με αφορμή την παράδοση και αυτό να γίνεται βάσει μακροχρόνιου σχεδιασμού. Από την πλευρά της, στον χαιρετισμό η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου εξήρε την πορεία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών και επισήμανε την ανάγκη ο πολιτισμός να αποτελεί προτεραιότητα στις τοπικές κοινωνίες κάτι που περνά μέσα από την δράση των συλλόγων. 

Τη μουσική συνοδεία των προγραμμάτων είχαν οι Βασίλης Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, Γιώργος Πατσούρας στο τραγούδι, Σωτήρης Κατσούρας στο βιολί, Βασίλης Τσίκας στο λαούτο και Διαμαντής Παπαναστασίου στο ντέφι, τουμπελέκι και νταούλι. Το κρητικό πρόγραμμα συνόδεψαν οι Μανώλης Σηνάκης στη λύρα και Φάνης Μαυρομουστακάκης στο λαούτο.