Τέσσερις κεντρικοί άξονες για το Σύμφωνο Κλιματικής Αλλαγής

on .

SYMFWNO KLIMATIKHS ALLAGHS

• Ανοιχτή εκδήλωση για τη διαμόρφωση του κλιματικού συμφώνου πραγματοποίησε χθες ο Δήμος Ιωαννιτών, όπου φορείς, Δήμος αλλά και πολίτες ενημερώθηκαν και συζήτησαν ώστε να προσδιορίσουν τις ενέργειες, που θα επιτρέψουν στα Ιωάννινα να αποτελέσουν μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις το 2030.

Ο Δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου κατά την έναρξη της εκδήλωσης σημείωσε αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής προσπάθειας από τον Δήμο, την Ομάδα Εργασίας και σημαντικούς επιστήμονες.

«Η πόλη μας πορεύεται προς τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030 και αυτή η διαδρομή δεν αφορά μόνο την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αλλά όλους τους Φορείς και τους κατοίκους της πόλης μας, σε μια ομαδική προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της κατάθεσης του Κλιματικού Συμφώνου προς έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να παρουσιαστούν και να συνδιαμορφωθούν οι δράσεις επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Αποστολής, «EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities» επιλέχθηκαν, κατόπιν αίτησης και αξιολόγησης, 100 Ευρωπαϊκές πόλεις, με τα Γιάννενα να είναι μια από τις 6 Ελληνικές πόλεις.

 Οι συμμετέχουσες πόλεις καλούνται στο παρόν στάδιο να υποβάλλουν το Κλιματικό Σύμφωνο, ώστε να αρχίσουν να υλοποιούν βάσει συγκεκριμένου πλάνου δράσεις μείωσης του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Απώτερος στόχος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής, είναι να καταφέρουν να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. 

Η εκδήλωση βασίστηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες, με μια αρχική παρουσίαση των προτεινόμενων δράσεων και συζήτησης κατόπιν με τους παρευρισκόμενους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες.

ΑΞΟΝΑΣ 1: Πολεοδομικός σχεδιασμός και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Εισηγητές ήταν οι Παναγιώτης Βουλέλλης, Πολεοδόμος Μηχανικός MSc, European Climate Pact Ambassador, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΓΓΧΣΑΠ του ΥΠΕΝ σε θέματα Κλιματικής Ουδετερότητας και Χριστιάνα Πολύζου (LEVER), Μηχανικός Περιβάλλοντος, PhD «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ».

ΑΞΟΝΑΣ 2: Αστικός σχεδιασμός και πράσινο, με εισηγητές τους Ιωάννη Αίσωπο, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού & Αστικού Σχεδιασμού και Προέδρος στο  Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιο Πατρών και Γεώργιο Πανέτσο, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού & Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών,

ΑΞΟΝΑΣ 3: Μεταφορές και βιώσιμη κινητικότητα. Εισηγητές ήταν οι Θάνος Βλαστός, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος και Μαρία Σίτη, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος, MSc Πολεοδόμος, Ερευνήτρια Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ.

ΑΞΟΝΑΣ 4: Κυκλική οικονομία με εισηγήτρια την Χριστιάνα Πολύζου (LEVER), Μηχανικός Περιβάλλοντος, PhD «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ».

Ακολούθησε σύνοψη των συμπερασμάτων της εκδήλωσης με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Δικηγόρο με ειδίκευση το Δίκαιο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.