Πώς αξιολογούν οι Ηπειρώτες τη θητεία του Αλ. Καχριμάνη στην Περιφέρεια

on .

PERIFEREIA HPEIROY

• Μπορεί το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο έχουν ξεκινήσει και οι διεργασίες στους κόλπους των Αυτοδιοικητικών για τις κάλπες που θα στηθούν ον ερχόμενο Οκτώβριο. Εξάλλου, ήδη και στην περιοχή μας παρατηρείται κινητικότητα και στους δυο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, με υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογές να έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες… αναγνωριστικές συγκεντρώσεις τους. 

Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν οι διάφορες έρευνες που καταγράφουν την δυναμικότητα κυρίως στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Αν και αυτές οι έρευνες δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου, αλλά αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης, έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον περισσότερο για τους ίδιους τους εν ενεργεία Αυτοδιοικητικούς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικτυακή δημοσκόπηση (digital poll) της Good Affairs, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι τις 26 Απριλίου και αφορά τις 13 Περιφέρειες της χώρας. 

Στην Περιφέρεια Ηπείρου

Όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με την έρευνα στην ερώτηση «πώς κρίνετε την θητεία του Περιφερειάρχη σας», το 37,4% την κρίνει ως πολύ καλή και καλή, έναντι 45,9% που την χαρακτηρίζει κακή ή πολύ κακή, ενώ το 16,7% δεν απαντά.

Αντίστοιχα, το 29,8% δηλώνει ότι θα ξαναψήφιζε (σίγουρα ναι και μάλλον ναι) τον Αλ. Καχριμάνη για Περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ το 60,9% δηλώνει ότι δεν θα τον ξαναψήφιζε (μάλλον όχι και σίγουρα όχι).

Στο ερώτημα «η κακή ή καλή επίδοση του Περιφερειάρχη της περιοχής που ψηφίζετε θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εθνικές εκλογές», οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες, με το 47,4% να απαντά ναι και το 47,8% όχι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρξει ορισμένο όριο θητειών στους Περιφερειάρχες, με τους Ηπειρώτες να απαντούν σε ποσοστό 78,1% ότι πρέπει να υπάρχει.

Ακόμη το 82,2% απαντά ότι θα πρέπει να αναζητούνται ευρύτερες συγκλίσεις στο πρόσωπο του υποψηφίου, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί υπερκομματικό Περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με την έρευνα το 61,9% επιθυμεί μέρος της φορολογίας να οδηγείται απευθείας στην περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο θεσμός της αποκέντρωσης, ενώ το 62,2% θεωρεί πως οι πόροι της περιφέρειας δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Τέλος, οι Ηπειρώτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ανεργία (29,9%), οδικό δίκτυο (26,1%) και ακρίβεια (18,4%).