Το φρέσκο αγελαδινό γάλα θα γίνει… είδος πολυτελείας!

on .

GALA AGELADES

• Δεν στενάζουν μόνο οι ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων στις μέρες μας λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής που τους κάνει να οδηγούν τα ζώα τους στη σφαγή. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγελαδοτρόφοι, γεγονός που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, το οποίο καταναλώνουμε όλοι καθημερινά. 

Συγκεκριμένα, διαδοχικές μειώσεις που έφτασαν μεσοσταθμικά σε πάνω από 10 λεπτά/λίτρο έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος των κτηνοτρόφων στην τιμή προμήθειας του αγελαδινού από γαλακτοβιομηχανίες.

Το πρόσχημα

Οι μειώσεις αυτές έγιναν με πρόσχημα τη μείωση των τιμών προϊόντων από αγελαδινό γάλα στο ράφι. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), «την ίδια ώρα που με τρόπο μεθοδικό σχεδιάζεται και συντελείται το έγκλημα της εξόντωσης της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, ‘ελληνικές’ γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν, διακινώντας την είδηση της μείωσης των τιμών προϊόντων τους από αγελαδινό γάλα στο ράφι. Μία μείωση, η οποία όμως προέρχεται και παρέχεται αποκλειστικά στις πλάτες του Έλληνα παραγωγού χωρίς οι γαλακτοβιομηχανίες να βάζουν το χέρι στην τσέπη».

Αυτή η πρακτική, όπως τονίζει, έχει φέρει τον Έλληνα παραγωγό να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εξαναγκάζεται πλέον να πουλάει προς τις γαλακτοβιομηχανίες κάτω από το κόστος παραγωγής του.

Σε τροχιά συρρίκνωσης

Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του ενός τρίτου της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. «Με τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας οι «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες σχεδιάζουν επιμελώς την εξαφάνιση του κλάδου ώστε να μπορούν ανενόχλητες να προβαίνουν σε ολοένα κι αυξανόμενη παραγωγή των προϊόντων τους από εισαγόμενα συμπυκνώματα, σταθεροποιητές, σκόνες κλπ.», τονίζει η ΕΦΧΕ.

Υπογραμμίζει δε, ότι αντικαθιστούν έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά το φρέσκο ελληνικό γάλα και θυσιάζουν την ποιότητα ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια στο βωμό της επίτευξης αυξημένου περιθωρίου κέρδους. «Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας εκτρέφει κι επιτρέπει φαινόμενα τρομακτικής αδιαφάνειας που οδηγούν στην εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή που είναι αδύνατον να γνωρίζει πια τι καταναλώνει», επισημαίνει η Ένωση Φυλής Χολστάιν.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «ευελπιστούμε η ελληνική πολιτεία, η Βουλή και ο νέος υπουργός, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για ένα τόσο καίριο ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή και για ολόκληρο τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Θα αποτρέψει έτσι την επιχειρούμενη εν μία νυκτί εξαφάνιση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παραγωγικών μονάδων και υποδομών που είναι αποτέλεσμα πολυετών κόπων και προσπαθειών στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».