Σημαντικό αλλά… λίγο το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

on .

FROYTA SXOLEIO

• Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που προωθεί η Ε.Ε. και το οποίο συμβάλλει στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής μέσα από τα σχολεία. Ο λόγος για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, που όμως δεν φαίνεται πως πιάνει τελικά τους στόχους του, αφού μόνο το 20% των μαθητών της Ε.Ε. καλύπτεται. Γι’ αυτό και οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν χθες, ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος.

Μάλιστα προειδοποιούν ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη - μέλη από σχολεία, για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει για πολλούς μαθητές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση. 

Ανακατανομή των ποσών 

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη - μέλη σε άλλα. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

 Ποιοτικά προϊόντα…

Επίσης προσθέτουν ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της Ε.Ε., θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις.

Παράλληλα, ζητούν η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας. Προτείνουν μάλιστα να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) σε δήλωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας. Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα».

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου, εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.