Στο επίκεντρο η συνύπαρξη ανθρώπου - καφέ αρκούδας

on .

ARKOYDA KAFE

• Προβληματική διαχρονικά είναι η… σχέση των κατοίκων της υπαίθρου με τις καφέ αρκούδες της Πίνδου κι αυτό εξαιτίας των ζημιών που μπορεί αυτές να προκαλέσουν κυρίως σε καλλιέργειες και μελισσοκομικές μονάδες. 

Θα μπορούσαν άραγε άνθρωποι και αρκούδα να συμβιώσουν αρμονικά; Σύμφωνα με τους αρμόδιους κρατικούς και περιβαλλοντικούς φορείς ναι! Οι τρόποι που αυτή η συμβίωση μπορεί να καταστεί εφικτή αναμένεται να αναδειχθούν στο πλαίσιο δύο ανοιχτών συναντήσεων που θα γίνουν αύριο, Τετάρτη και μεθαύριο, Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών (η πρώτη) και στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων (η δεύτερη). Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE ARCPROM – Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe» με διοργανώτρια την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Δύο συναντήσεις

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη, ώρες 18:00 με 20:10, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με την τοπική κοινωνία, με στόχο την ενημέρωση για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στην παρουσία της καφέ αρκούδας στην περιοχή. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τρόπους βελτίωσης της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και την συμβολή του LIFE ARCPROM σε αυτή την κατεύθυνση, οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, και το νέο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στη συζήτηση θα συμβάλουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Καλλιστώ, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας - Πύλης Α.Ε..

Μεθαύριο, Πέμπτη, ώρες 11:00 με 13:00, θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας», στην οποία έχουν προσκληθεί τοπικοί φορείς και οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Η Πλατφόρμα αποτελείται από εκπροσώπους διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών/κοινωνικών εταίρων (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, Περιφέρεια, Δήμοι, παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα κλπ.) που έχουν εκφράσει την πρόθεση να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας.

• Η είσοδος και στις δύο συναντήσεις είναι ελεύθερη. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μέσω zoom στο link (το ίδιο και για τις δύο ημέρες): https://us02web.zoom.us/j/83043914463?pwd=VGhyUkw3WHk0TW1ITWxrdWd4L2xaQT09.