Μέτρα προστασίας του καταναλωτή ζητά από τη νέα Κυβέρνηση η ΕΚΠΟΙΖΩ

on .

TROFIMA ELLHNIKH DIATROFH

• Να λάβει μέτρα προστασίας του καταναλωτή, διαμορφώνοντας πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, καλεί η ΕΚΠΟΙΖΩ τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Η Ένωση Καταναλωτών έστειλε υπόμνημα προς τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με προτάσεις που αφορούν στα προβλήματα αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας, τα οποία, όπως επισημαίνει, υποβαθμίζονται διαρκώς.

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες προτάσεις αφορούν τα εξής:

- Χρηματοοικονομικά - Αντιμετώπιση της Υπερχρέωσης - Προστασία κύριας κατοικίας, με κυριότερα σημεία την επαναφορά επικαιροποιημένου του ν. Κατσέλη, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με διαγραφές και με γνώμονα το εισόδημα και την αξιοπρεπή διαβίωση, την ανταπόδοση στους συνεπείς δανειολήπτες και την υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις Τράπεζες και τα Funds

- Ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή της διαφάνειας στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, την απόσχιση των περιττών χρεώσεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας  και τη μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

- Τρόφιμα - Διατροφή, ειδικότερα τη μείωση ή και αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά είδη, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δη της παιδικής, την εφαρμογή διαιτητικών οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, την προαγωγή της Μεσογειακής και γενικότερα της υγιεινότερης διατροφής

-Υγεία, αναφορικά κυρίως στην ενίσχυση της πρόσβασης στα φάρμακα, της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

- Άλλοι τομείς αφορούν το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των καταναλωτών.