Ισχυρός και ανθεκτικός ο κλάδος της πτηνοτροφίας

on .

PTHNOTROFEIO

• Τον δικό τους αγώνα επιβίωσης δίνουν οι πτηνοτρόφοι, οι οποίοι κλήθηκαν κι αυτοί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η οποία εκτίναξε το κόστος παραγωγής. Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες της Ηπείρου, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή κοτόπουλου. 

Παρόλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημαντικός αυτός παραγωγικός κλάδος της χώρας, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν και οι αισιόδοξες φωνές, όπως αυτή του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) Θάνου Αγγελάκη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι ισχυρός και ανθεκτικός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανέφερε ότι ο κλάδος έχει ανταπεξέλθει σε πολλές δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια, και έχει καταφέρει όχι μόνο να σταθεί στα πόδια του αλλά και να βρίσκεται σε μια συνεχόμενη τροχιά ανάπτυξης. «Το πρόσφατο παρελθόν, που χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, μας έχει μάθει να μην κάνουμε μακρόπνοα σχέδια, αλλά θέλουμε και οφείλουμε να παραμένουμε αισιόδοξοι και θετικοί – οι τάσεις άλλωστε δείχνουν ότι το ελληνικό κοτόπουλο τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει την ανάπτυξη που του αξίζει, τόσο στην εγχώρια όσο και την παγκόσμια αγορά, χάρη στην κορυφαία τεχνογνωσία μας και τις εξαιρετικές συνθήκες παραγωγής, που διασφαλίζουν κορυφαία ποιότητα και διατροφική αξία» τόνισε ο κ. Αγγελάκης. 

 Η ρύθμιση για τις αδειοδοτήσεις 

Αναφερόμενος στην τροπολογία αδειοδότησης πτηνοτροφικών μονάδων, εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου, καθώς δίνει σημαντική ανάσα στους πτηνοτρόφους, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν ψηφιζόταν η συγκεκριμένη τροπολογία, η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του θα ήταν ανεπανόρθωτη: οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης που είχαν υποβάλλει -καθώς δεν θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)- και περίπου το 56% θα κινδύνευε να βρεθεί εκτός αγοράς. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συζητάμε για έναν κλάδο που καλύπτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας σε κοτόπουλο και συνεισφέρει συνολικά κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

 Νέες προκλήσεις…

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν τους πτηνοτρόφους και τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΠ, το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να γίνει εξισορρόπηση του ΦΠΑ για τα ζωντανά κοτόπουλα στο 6% όπως ακριβώς ισχύει και για τις ζωοτροφές. Όπως διευκρινίζει, το Υπουργείο Οικονομικών ψήφισε την τροποποίηση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες ζωοτροφής (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια κ.λπ.) από το 13% στο 6%. Συνεπώς, οι παραγωγοί αγοράζουν τις ζωοτροφές που χρειάζονται για την εκτροφή των πτηνών με 6% ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή τα ζωντανά κοτόπουλα που πωλούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν ΦΠΑ 13%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πιστωτικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και χρεωστικό ΦΠΑ στους παραγωγούς. «Δημιουργούνται, λοιπόν, δυσβάσταχτα προβλήματα ρευστότητας στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μέχρι να αποδοθεί ο ΦΠΑ από την εφορία, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται και οι παραγωγοί. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως ΕΔΟΠ είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ για τα ζωντανά κοπάδια που εμπίπτουν σε καθεστώς συμβολαιακής κτηνοτροφίας / πτηνοτροφίας στο 6%, ώστε να επιτευχθεί εξισορρόπηση εισροών – εκροών ΦΠΑ: ένα αίτημα που δεν δημιουργεί απολύτως καμία δημοσιονομική επιβάρυνση στο κράτος» επισημαίνει ο κ. Αγγελάκης.

Εστιάζοντας σε ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Αγγελάκης υπογραμμίζει ότι πλέον «δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο) η δημιουργία νέων πτηνοτροφικών θαλάμων, η οποία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πρωτογενούς παραγωγής. Παρόλο που επί Μ. Βορίδη, έπειτα από σχετικό αίτημα της ΕΔΟΠ, είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο οι επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων πτηνοτροφικών θαλάμων, διαπιστώσαμε ότι έχουν αφαιρεθεί από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα». Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΠ, δημιουργεί ανάχωμα στην ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.

Και τα δύο αυτά θέματα έχουν ήδη τεθεί από την ΕΔΟΠ ως αιτήματα στην υπάρχουσα κυβέρνηση και θα τεθούν ξανά μόλις συσταθεί η νέα κυβέρνηση.