Πέντε ημέρες προθεσμία για απομάκρυνση των διαφημίσεων από τους δρόμους

on .

AFISA KOLONA

Η προεκλογική περίοδος «φουντώνει» περαιτέρω την ήδη άσχημη εικόνα πόλης και χωριών από την ανεξέλεγκτη αφισορύπανση και των κάθε είδους διαφημιστικών ταμπλό που αναρτώνται σε κολώνες της ΔΕΗ ή και σε αυτοσχέδια στηρίγματα. 

Πέρα όμως από την «εικόνα», οι αφίσες σε δρόμους εντός και εκτός πόλεων αποτελούν και εν δυνάμει κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχει αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο. 

 Οι διαμαρτυρίες κατοίκων για την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση και ανάρτηση πανό είναι συνεχείς ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπως στα Γιάννενα, με το Δήμο μάλλον να μη δείχνει και μεγάλο… ζήλο για να τις απομακρύνει. Το «κακό» παράγινε όμως, επισημαίνουν σε ανάρτησή τους οι «σκεπτόμενοι πολίτες», αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις καθαρισμού και απομάκρυνσης διαφημιστικού υλικού από στήλες φωτισμού και άλλους κοινόχρηστους χώρους στην Αθήνα. 

Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου, θέλοντας να βάλει ένα «φρένο» στην αφισσορύπανση εξέδωσε ανακοίνωση που καλεί επιχειρήσεις, συλλόγους, πολίτες, κομματικές οργανώσεις και υποψήφιους βουλευτές να σέβονται το περιβάλλον και να προστατεύουν την οδική ασφάλεια, μην αναρτώντας στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο αφίσες, διαφημιστικά πλαίσια κ.α. Δίνει μάλιστα προθεσμία πέντε ημερών για την αφαίρεσή τους και σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνει ότι θα προβεί η ίδια σε καθαρισμό και στη συνέχεια το κόστος θα καταλογιστεί στους ίδιους. Να σημειωθεί ακόμη ότι προβλέπεται και η επιβολή προστίμου στους παραβάτες. 

Τέλος, η Περιφέρεια ενημερώνει ότι για την παράνομη αφισοκόλληση, τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων εντός των οικισμών αρμόδιοι είναι οι Δήμοι.