Θέμα ημερών η επαναδημοπράτηση του δρόμου Γιάννενα - Κακαβιά

on .

IONIA ODO KAKABIA PINAKIDA

Θέμα ημερών είναι να βγει ξανά στον «αέρα» η δημοπράτηση του έργου Ιωάννινα- Κακαβιά. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διόρθωσε ήδη τους όρους της διακήρυξης σύμφωνα με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και είναι έτοιμο για την επαναδημοπράτησή του, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Υπουργείο. 

Σύμφωνα με το έγκυρο site ypodomes.gr, η νέα ημερομηνία για το διαγωνισμό θα οριστεί για μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επειδή υπάρχει ενδεχόμενο να στηθούν ξανά «κάλπες», υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο διαγωνισμός να μετατεθεί σε νεότερο χρόνο, που να μπορεί να δημοπρατηθεί. 

Αιτία ακύρωσης του αρχικού διαγωνισμού, ήταν προδικαστική προσφυγή που είχε καταθέσει μια τεχνική εταιρία, κάτι που είχε προκαλέσει και έντονες πολιτικές συζητήσεις στα Γιάννενα, με την αντιπολίτευση να επιχειρεί να πείσει ότι πρόκειται για οριστική ακύρωση του έργου. 

Συγκεκριμένα το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με αρχική ημερομηνία δημοπράτησης τις 14 Μαρτίου. Μετά την γνωστοποίηση των όρων της διακήρυξης, υπήρξε προδικαστική προσφυγή από το ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει σχήμα ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ. 

Το υπουργείο λόγω της εκδίκασης έδωσε ακόμα μια παράταση για τις 9 Μαΐου αλλά δεν έφτασε ποτέ στο σημείο αυτό. Η εκδίκαση της υπόθεσης κατέληξε υπέρ του προσφυγέντος σχήματος και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε στο σύνολό του.

Πιο συγκεκριμένα, το 5ο κλιμάκιο της ΕΑΔΗΣΥ, έκρινε πως οι όροι του διαγωνισμού παραβίαζαν τις αρχές της αναλογικότητας και του ελεύθερου ανταγωνισμού με την προσθήκη πρόσθετων όρων χωρίς αιτιολογία. Μάλιστα με την απόφαση αυτή δημιουργεί προηγούμενο και στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν πως ανοίγει ο δρόμος σε μελλοντικά μεγάλα έργα να μπορούν να συμμετάσχουν σχήματα εταιρειών 6ης και 5ης τάξης που συχνά - πυκνά διαμαρτύρονται για διακηρύξεις που ουσιαστικά είναι απαγορευτική η συμμετοχή τους.

Αυτό ώθησε το υπουργείο Υποδομών ως Αναθέτουσα Αρχή του έργου να προχωρήσει σε τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού και να κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες για να επαναδημοπρατηθεί το έργο, κίνηση η οποία αναμένεται.

Ένα σπουδαίο έργο

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού που θα έχει πλέον έκταση από το Αντίρριο μέχρι το συνοριακό πέρασμα στην Κακαβιά. 

Ο προϋπολογισμός του έργου με τον ΦΠΑ είναι 310 εκατ. ευρώ (250 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Από αυτά 188,70 αφορούν στο τμήμα Ιωάννινα - Καλπάκι και τα υπόλοιπα 61,29 εκατ. ευρώ είναι το τμήμα της προαίρεσης, Καλπάκι - Κακαβιά.

Η διάρκεια κατασκευής έχει οριστεί σε 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή συνολικά 4,5 χρόνια. Εφόσον το έργο ξεκινήσει στις αρχές του 2024, θα ολοκληρωθεί κάπου προς τα τέλη του 2028.