Πρόληψη - ετοιμότητα - συντονισμός το τρίπτυχο για τις δασικές πυρκαγιές

on .

DASOS KINDYNOS PYRKAGIAS

Αν και διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα της Άνοιξης, ο καιρός ακόμη εξακολουθεί να θυμίζει Φθινόπωρο, με τις καθημερινές βροχοπτώσεις και τις χαμηλά γενικά θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή. 

Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες και πολύ δύσκολες γενικά συνθήκες, θέτοντας σε εγρήγορση τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα από δασικές πυρκαγιές στην Ήπειρο. Με αρχή το τρίπτυχο «πρόληψη - ετοιμότητα - συντονισμός» και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων θα κινηθούν τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές. Αυτή ήταν η κεντρική κατευθυντήρια «γραμμή» που προέκυψε από την χθεσινή Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την συνεργασία τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των άλλων έκτακτων αναγκών,  τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Θέλει σωστό συντονισμό με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Θέλει και ετοιμότητα, η οποία λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε πρέπει φέτος να είναι πιο έντονη». 

Αλ. Καχριμάνης – Κ. Σιαράβας 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο καθαρισμό των δασικών δρόμων, οι οποίοι είπε ότι θα «πρέπει να ανοιχτούν πάση θυσία». 

Πρόσθεσε επίσης ότι με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο κατέστη δυνατή η επαναλειτουργία του δικτύου πυρόσβεσης στο Αισθητικό Δασύλλιο των Ιωαννίνων. 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας εξήρε το συντονισμό των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κάνοντας ειδική αναφορά στην προστασία των αστικών δασυλλίων με τον έγκαιρο καθαρισμό τους από ξερά χόρτα. «Σχεδόν κάθε χρόνο τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Πάνω από όλα  δεν έχουμε θρηνήσει τα τελευταία χρόνια θύματα. Αλλά επειδή οι καιροί θα είναι αρκετά δύσκολοι, και φέτος αναμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι σύμφωνα με την  εκτίμηση  των ειδικών, θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τα πάντα – Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας - για να πετύχουμε».   

Άλλες τοποθετήσεις 

Στην προετοιμασία που έχει γίνει από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε ο  Υποστράτηγος, Συντονιστής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων Δημήτριος Κοντογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο πολύ καλές προηγούμενες χρονιές, δημιουργούν μεγαλύτερες ευθύνες για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Επεσήμανε το γεγονός της αύξησης των αστικών συμβάντων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχουν τα ίδια εναέρια μέσα, ίσως με ένα επιπλέον  ελικόπτερο. Ειδικά για το ενδεχόμενο πυρκαγιών από τη γειτονική Αλβανία, εξήγησε ότι υπάρχει πεδίο επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της. 

Στην άμεση  ετοιμότητα να επέμβουν και να παρέμβουν όταν και αν απαιτηθεί αναφέρθηκαν ο Διοικητής της 8ης ΤΞ/ΜΠ ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς, ο Γενικός  Διευθυντής Αστυνομίας Ηπείρου Βασίλης Μουσελίμης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γεώργιος Αζέλης. 

Στο επίπεδο προετοιμασίας των Δήμων, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν με τον καθαρισμό δασικών δρόμων, οικοπέδων κ.α. αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Δ. Παπαγεωργίου, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Πωγωνίου Κων. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας. 

Επίσης τοποθετήθηκαν οι Δασάρχες Ιωαννίνων Θεόδωρος Κολοβός, Κόνιτσας Χρήστος Λαγός, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάννης Τσίγκρος, οι εκπρόσωποι ΔΕΔΔΗΕ, Ιόνιας Οδού (ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.), Εγνατίας Οδού Α.Ε., Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Εθελοντικών Οργανώσεων.

Παρέστησαν, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Γεώργιος Λώλης και Δωδώνης Αντ. Αθανασόπουλος, ο Διοικητής Τροχαίας Ιωαννίνων  Γρηγ. Καρράς, εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης η Δήμητρα Σπύρου κ.α.