Πλήθος πιστών στο προσκύνημα του Αγίου Αθανασίου στην Πέρδικα

on .

MAKOS2

Πανηγύρισε και φέτος, κατά την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, το ομώνυμο πανελλήνιο προσκύνημα προς τιμή του στην Πέρδικα.

Κατακλύστηκε ο ναός από πιστούς, τόσο κατά τον Εσπερινό μετ' αρτοκλασίας, οπότε λιτανεύτηκε μέσα στη φύση η εικόνα του Μεγάλου Αθανασίου, όσο και κατά τη θεία λειτουργία. 

Κάποιοι απ’ αυτούς πέρασαν τρεις φορές ως ευλογία μέσα από την κουφάλα της ελιάς, όπου βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Αθανασίου. 

Κηρύττοντας στη θεία λειτουργία ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «ο άγιος Αθανάσιος μέσα από τη ζωή του, μας διδάσκει πως για να συνδοξασθούμε με τον Χριστό, οφείλουμε να συμπορευόμαστε θαρρετά με Εκείνον. Για να γίνουμε κοινωνοί της Ανάστασής του, χρειάζεται να γίνουμε και κοινωνοί των παθημάτων του! Να φέρουμε, όπως και ο Άγιος Αθανάσιος, στίγματα του Κυρίου».

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι. 

Η μονή του Αγίου Αθανασίου στην Πέρδικα ήταν χτισμένη αρχικά στην πλάγια ενός βουνού (Καστέλι), ενώ από το 1811 μεταφέρθηκε στην τωρινή της τοποθεσία. Η μεταφορά της κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη, εφόσον σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα του αγίου έφευγε τη νύχτα από εκεί που ήταν αρχικά χτισμένη και το πρωί οι ντόπιοι την έβρισκαν σε μια γέρικη ελιά, που σώζεται ακόμη.

Το προσκύνημα τα τελευταία χρόνια όλο και καλλωπίζεται και οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης συνεχίζονται. 

 

Η. Μ.