Η δημοσιονομική ιστορία της Ελλάδας θα γίνει ψηφιακή!

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON2

  Ένα πρωτόγνωρο έργο που στόχο έχει να φέρει στο φως και να κάνει προσβάσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία του νεότερου ελληνικού Κράτους, δηλαδή δεδομένα 160 ετών περίπου, θέτουν σε τροχιά υλοποίησης η Βουλή και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για τεράστιο υλικό το οποίο, μετά την ψηφιοποίησή του, θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή για τους ερευνητές της ιστορίας της χώρας μας, ιδιαίτερα όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα όλων των φάσεων της πορείας της, γεγονός που από μόνο του αποκτά ιδιαίτερη αξία. Μάλιστα, ένα σημαντικό κομμάτι του έργου αυτού αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Με απόφαση Τασούλα

Από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα υπογράφτηκε η απόφαση για την ψηφιοποίηση των δημοσιονομικών αρχείων του νεότερου ελληνικού Κράτους. 

Σύμφωνα με αυτήν, η Βουλή αναθέτει στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη δημιουργία βάσης ενιαίων ιστορικών δημοσιονομικών δεδομένων των απολογισμών του ελληνικού κράτους της περιόδου 1833 - 1953. 

Η συνεργασία αυτή της Βουλής και του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου ερευνητικής συνεργασίας που υπεγράφη πριν δύο χρόνια περίπου, τον Ιούνιο του 2021, μεταξύ της Βουλής και της Τράπεζας της Ελλάδος.  Με βάση το Μνημόνιο, η Βουλή αναλαμβάνει την επεξεργασία των εσόδων και η Τράπεζα της Ελλάδος την επεξεργασία των εξόδων του ελληνικού Κράτους. 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Βουλής, στόχος του έργου, στο οποίο εντάσσεται πλέον και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι η ανάδειξη και η ψηφιοποίηση όλων των δημοσιονομικών στοιχείων του ελληνικού κράτους από τη σύστασή του έως το 1995. 

Το εγχείρημα της κατάρτισης δομημένης βάσης ιστορικών δημοσιονομικών δεδομένων των απολογισμών του Κράτους με βάση την απόφαση του κ. Τασούλα θα υλοποιηθεί από το Εργαστήριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών υπό την εποπτεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και του Ιστορικού Αρχείου της Τραπέζης της Ελλάδος. 

«Πολύτιμη έρευνα…»

Τη σημασία του έργου στο οποίο εμπλέκεται και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσον αφορά στην επιστημονική έρευνα της ελληνικής ιστορίας επισήμανε ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τασούλας μετά την υπογραφή της απόφασης ανάθεσης του έργου τόνισε τα εξής: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που με την συνεργασία αυτή μεταξύ της Βουλής και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσω του ΕΕΠΥΟ που διακρίνεται για το υψηλό επιστημονικό και ερευνητικό του επίπεδο υλοποιούμε από κοινού έναν πρωτόγνωρο και ωφέλιμο σχεδιασμό που θα συμβάλει στην ανάδειξη, ταξινόμηση και κατανόηση των δημοσιονομικών άρα και ιστορικών εξελίξεων στη χώρα μας ανά τους αιώνες ύπαρξης του ελληνικού κράτους. Αυτή η πολύτιμη ερευνητική δουλειά που θα ολοκληρωθεί σε πέντε φάσεις συνολικής διάρκειας 18 μηνών θα είναι εν συνεχεία ελεύθερα διαθέσιμη στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό προσφέροντας πρωτότυπο υλικό για την έρευνα της ελληνικής ιστορίας επάνω στα αναλυτικά δημοσιονομικά μεγέθη του ελληνικού κράτους».