«Τελεσίγραφο» Δήμου Ιωαννιτών για καθαρισμούς των οικοπέδων

on .

DHMOS PROEDROI SYNEDRIASH PYROPROSTASIA 28 4 23

• Μια πολύ δύσκολη θερινή περίοδο αναμένεται να είναι η φετινή στην Ήπειρο ως προς την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, εξαιτίας της μεγάλης βλάστησης που έχει αναπτυχθεί λόγω των συνεχών βροχών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας αναμένεται να «χαραχθούν» στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, η οποία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη (11 π.μ. στο Διοικητήριο της Περιφέρειας), όμως η προετοιμασία ειδικά στους Δήμους έχει αρχίσει εδώ και ημέρες. 

Προτεραιότητα αποτελεί ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων, τομέας στον οποίο διαχρονικά «χωλαίνει» το σύστημα, καθώς οι μεν ιδιώτες αδιαφορούν για τη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους, οι δε Δήμοι αδυνατούν ή και αδιαφορούν να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες διαδικασίες, είτε εξαιτίας του κόστους, είτε και εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν ώστε να επέμβουν σε ιδιοκτησίες. 

Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται και στο Δήμο Ιωαννιτών και ήδη η Δημοτική Αρχή οργάνωσε σύσκεψη, παρόντος του Δημάρχου Δ. Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Κοινοτήτων, αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Αντιδημάρχων Γιώργου Αρλέτου, Γιώργου Λώλη και Αριστείδη Παππά. 

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε το γεγονός, ότι ενώ οι καθαρισμοί των οικοπέδων και των άλλων εκτάσεων που βρίσκονται εντός οικισμών θα πρέπει να ολοκληρωθούν -βάσει των πυροσβεστικών διατάξεων- μέχρι αύριο Κυριακή, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών δεν έχουν καθαριστεί.

Από το Δήμο και τις Κοινότητες, θα γίνουν αυστηρές συστάσεις προς όλους και σε επόμενο διάστημα θα αρχίσουν έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την πυροπροστασία και για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα που αρχίζουν από 200 ευρώ. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών για μια ακόμη φορά απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιώτες να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών ή των άλλων εκτάσεών τους, προσθέτοντας ότι «είναι κοινή η υποχρέωση να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και το δασικό πλούτο της περιοχής μας». 

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι Περιφερειακοί Δήμοι, οι οποίοι συν τοις άλλοις έχουν και μικρότερες δυνατότητες είτε σε μηχανήματα, είτε σε οικονομικούς πόρους ώστε να ανταπεξέλθουν σε εργασίες καθαρισμού. Επιπλέον σε πολλά χωριά ολόκληρα οικόπεδα ή αγροκτήματα πλησίον οικισμών, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν μεταναστεύσει,  έχουν μετατραπεί σε ζούγκλες, χωρίς οι Δήμοι σε πολλές περιπτώσεις να είναι σε θέση να εντοπίσουν τις διευθύνσεις τους, ώστε να τους ενημερώσουν ή και να τους «μεταβιβάσουν» το κόστος καθαρισμού. Αυτό είναι ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.