Προεκλογικές «ασκήσεις» με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO SYNEDRIASH 26 4 23

• Το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.» που έχει αναλάβει την εκπόνησή του. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο έχει στόχο να καταστεί ο Δήμος Ιωαννιτών κόμβος πρωτοπορίας «αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα καινοτομίας και επενδύσεις πλήρους κλίμακας, ώστε να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, μέσω της εκμηδένισης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς, όπως οι μεταφορές, ο αστικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και οι  κτηριακές υποδομές». 

Η χρονική συγκυρία που παρουσιάστηκε το Σχέδιο, δεν ευνοεί μια αντικειμενική προσέγγιση από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, καθώς τα «βλέμματά» τους είναι ήδη στραμμένα στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. 

Οι δράσεις του σχεδίου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:. Στα νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, στα συνεχιζόμενα και στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν αρκετές προτάσεις, για τις οποίες θα ακολουθήσει επεξεργασία τους, ώστε κάποιες από αυτές να περιληφθούν στο τελικό σχέδιο, όπως είπε ο Διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε.» Γιώργος Θεοχάρης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι να ενσωματώσουμε αρκετά από όσα ακούστηκαν στο νέο σχέδιο», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το στρατόπεδο Βελισσαρίου, μόλις οριστικοποιηθεί η παραχώρησή του στο Δήμο. 

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, της «Ενότητας Πολιτών» του Θ. Μπέγκα και «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη, κινήθηκαν σε αντιπολιτευτικούς τόνους. Ο πρ. δήμαρχος Θ. Μπέγκας, υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προτεινόμενων έργων δεν έχουν σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, αλλά προσβλέπουν μονοσήμαντα στην τουριστική ανάπτυξη.  Η τοποθέτησή του έγινε πάντως με προεκλογική στόχευση, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε, θα προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του σχεδίου με βάση της φιλοσοφίας της παράταξής του, μετά τις εκλογές, τις οποίες «προέβλεψε» ότι θα την εμπιστευτούν οι πολίτες. 

Πλήθος ενστάσεων, παρατηρήσεων, αλλά και προτάσεων κατέθεσε η Τατιάνα Καλογιάννη, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για το σχέδιο «δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και δεν περιλαμβάνει δράσεις και έργα που είναι δυνατόν να ορίσουν ένα υπόβαθρο βιώσιμης και ανθεκτικής εξέλιξης σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα». 

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι δεν έγινε ολοκληρωμένη διαβούλευση, και ότι η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει μόνο τον αστικό ιστό των Ιωαννίνων (επισήμανση που έγινε και από τον Θ. Μπέγκα). Πρότεινε την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και μελέτης μεταφορών στο Λεκανοπέδιο, με συμπερίληψη των αστικών και λιμναίων συγκοινωνιών και παρεμβάσεις για Βελισσάριο, χώρο Φυλακών Σταυρακίου, κτίριο Αστυνομικού Μεγάρου (όταν γίνει η μεταφορά των υπηρεσιών) κ.α. Και η κ. Καλογιάννη έδωσε προεκλογική χροιά στην τοποθέτησή της, καθώς όπως είπε εάν οι προτάσεις της δεν υιοθετηθούν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, θα τις εφαρμόσει η παράταξή της ως «επόμενη Δημοτική Αρχή». 

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση του Δήμου Ιωαννιτών, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθούν 14 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 46,3 εκ. ευρώ και από άλλες πηγές χρηματοδότησης 17 νέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικα- Πέραμα, δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής στο Νησί, δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, Ανάπλαση Ακτή Μιαούλη, αποκατάσταση – ανάδειξη περιοχής Κυρά Φροσύνης, Δημοτικού Μουσείου, Οθωμανικής βιβλιοθήκης, σπηλαίου κατακομβών…