«Χαράτσι» 150 ευρώ για τα ζώα συντροφιάς!

on .

NEOS BOLTA SKYLOS

• Σε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γάτες) προκαλώντας ήδη την έντονη αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, αλλά και πολλών ιδιωτών.

Πρόκειται για τη λήψη και αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, διαδικασία που απ’ όλους σχεδόν κρίνεται σωστή και επιβεβλημένη. Όμως με τον τρόπο που αποφασίστηκε να γίνει η εφαρμογή της διάταξης, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κατακόρυφα  ο αριθμός  των αδέσποτων, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατόχων σκύλων και γατών δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος των 150 ευρώ ανά ζώο που θεσπίστηκε, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με ανακοίνωσή της εστιάζει στα μέτρα που σωρευτικά ισχύουν για τα κυνηγετικά σκυλιά, επισημαίνει όμως τις γενικές παρενέργειες που θα προκύψουν. Όπως αναφέρει «είναι εμφανής η πρόθεση ορισμένων να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα (οικονομικά και μη) των φιλοζωϊκών οργανώσεων. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπήρξε καθολική αποδοκιμασία του, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, επιλέχθηκε να αγνοηθούν παντελώς οι έντονες και αιτιολογημένες αντιδράσεις επισήμων φορέων και απλών πολιτών και να ικανοποιηθούν οι εισηγήσεις της μειοψηφίας». 

Όπως αναφέρει στη συνέχεια η Κ.Ο.Η., «ουσιαστικά υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να πληρώσουν χαράτσι για να συνεχίζουν να συμβιώνουν με τους τετράποδους φίλους τους. Αν πραγματικά η πρόθεση ήταν για συλλογή γενετικού υλικού, τότε θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για την αποστολή του και όχι να ζητείται για τη λήψη, την καταχώρηση και τη διατήρηση του γενετικού υλικού εφάπαξ ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο, καθώς επίσης και καταβολή στον κτηνίατρο 15 ευρώ και επιπλέον τα έξοδα αποστολής του δείγματος». 

Ακολούθως η Κ.Ο.Η. αναφέρεται στις υποχρεώσεις που έχουν πλέον οι κυνηγοί για τα σκυλιά τους, αλλά και τα βαριά πρόστιμα που προβλέπονται για κάθε ένα από τα ζώα τους. Μεταξύ άλλων, σημειώνει, ότι 500 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται αν δεν είναι ενημερωμένο το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του σκύλου, αφαίρεση άδειας θήρας για δύο χρόνια, εάν σκύλος που χρησιμοποιείται για κυνήγι δεν έχει σημανθεί και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει σταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης. Οριστική αφαίρεση άδειας θήρας αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. 

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο. 

«Γίνεται λοιπόν σαφέστατη και “ρατσιστικού” τύπου διάκριση μεταξύ κυνηγών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας, η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Κ.Ο.Η..