Αναγκαία η τήρηση των μέτρων πρόληψης για τις πυρκαγιές!

on .

XORTA KATHARISMOS OIKOPEDA XORTOKOPTIKO

• Λίγες μόλις ημέρες απομένουν ως την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου η οποία έχει προσδιοριστεί για την 1η Μαΐου και οι εμπλεκόμενοι φορείς μπαίνουν σε φάση επαγρύπνησης, καθώς, μπορεί ο καιρός προς το παρόν να μην ευνοεί τις πυρκαγιές στην περιοχή μας, όμως σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν.

Μετά τον Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος απηύθυνε ήδη συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για καθαρισμό της βλάστησης και κοπή των χόρτων και η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων ενημερώνει για τους κινδύνους που παραμονεύουν και τα μέτρα πρόληψης που επιβάλλεται να ληφθούν από όλους μας, προκειμένου να κυλήσει ομαλά η θερινή περίοδος. 

Έλεγχοι - πρόστιμα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, τονίζει η Πυροσβεστική Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή της και εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους». 

Από την υπηρεσία πραγματοποιούνται ήδη εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων, ενώ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πολιτών θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Να ζητούν ενημέρωση

Η Πυροσβεστική επισημαίνει παράλληλα την ύπαρξη νέας Πυροσβεστικής Διάταξης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549, τεύχος Β’, της 19.4.2023, σύμφωνα με την οποία «Καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα». 

Επισημαίνει κυρίως ότι για την καύση φυτικής ύλης ως προϊόν καθαρισμού, έως και τις 30 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Yπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία. «Η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Φύτεψαν δέντρα

Περισσότερα από 150 δέντρα φυτεύτηκαν χθες από τον Δήμο Ιωαννιτών σε διάφορα σημεία της πόλης σε συνεργασία και με την χορηγία της εταιρίας «Βίκος».  Η δράση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πρασίνου υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Αριστείδη Παππά ενώ τον γενικό συντονισμό είχε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος. 

Η επιλογή των ειδών, μεταξύ των οποίων σφένδαμοι, πεύκα, τίλια και κουτσουπιές, έγινε από το τμήμα πρασίνου του Δήμου με κριτήριο να συνάδουν με το περιβάλλον, το κλίμα και τη γεωμορφολογία της περιοχής. Οι τελευταίες φυτεύσεις έγιναν στο Άλσος όπου αναπληρώθηκαν και τα πεύκα που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω επικινδυνότητας.

Οι δηλώσεις

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Ακονίδου ευχαρίστησε την εταιρία «Βίκος ΑΕ» για την πρωτοβουλία της και τη στήριξη της δράσης. Όπως τόνισε, «πετύχαμε να έχουμε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον και τους πολίτες. Μόνο με την φύση στη ζωή μας μπορούμε να έχουμε μία ομαλή καθημερινότητα».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας για την εταιρία «Βίκος» Ειρήνη Κωνσταντοπούλου στη δήλωσή της ανέφερε: «Στην εταιρία Βίκος εδώ και 30 χρόνια είμαστε ένα με το νερό, με τη φύση, με το περιβάλλον. Στόχος μας είναι η ευημερία και η προστασία του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη ώστε να συνυπάρχουμε αρμονικά. Από το 1996 έχουμε φυτέψει πάνω από δέκα χιλιάδες δέντρα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα περισσότερα στα Ιωάννινα». 

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δεντροφυτεύσεις έγιναν στα Καρδαμίτσια, στα Μάρμαρα, στο Πάρκο Γηροκομείου και στο Άλσος.