«Η πρεμούρα του Δ. Παπαγεωργίου έβαλε σε περιπέτειες τα Γιάννενα…»!

on .

GKONTAS NIKOS SYNENTEYKSH 1 7 7 22

• «Τριγμούς» εξακολουθεί να προκαλεί στον Δήμο Ιωαννιτών το ζήτημα της νομιμότητας ή μη των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου όσον αφορά στην εκλογή του στη θέση του δημάρχου. Διαδικασίες οι οποίες αμφισβητούνται από διάφορες πλευρές και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι το μόνο που μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πάντως, μετά το «διαζύγιο» της Δημοτικής Αρχής με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, η οποία της παρείχε στήριξη από την πρώτη στιγμή της σύμπραξης μαζί της και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, με την αφαίρεση των δύο αντιδημαρχιών από τους Νίκο Τσόλη και Βασίλη Βλέτσα τα πράγματα δυσκολεύουν πολιτικά και αυτό επηρεάζει την πόλη και τις προοπτικές της.

«Έβαλε σε περιπέτειες…»

«Η πρεμούρα που επέδειξε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έβαλε την πόλη σε περιπέτειες», τόνισε με έμφαση ο Νίκος Γκόντας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόρασης και τον Παναγιώτη Μπούρχα. Όπως σημείωσε, «το Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία του Προέδρου του έπρεπε από την αρχή να επιδιώξει τη λήψη γρήγορης γνωμοδότησης επί του θέματος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να μην δημιουργηθούν εντάσεις και παρερμηνείες».

Ο πρ. δήμαρχος, ο οποίος στήριξε με την παράταξή του τον αείμνηστο Μωυσή Ελισάφ σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας, στο πλαίσιο της σύμπραξης με τη Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκε σε άλλη μία ενδιαφέρουσα παράμετρο. 

Όπως τόνισε, εκείνος που ουσιαστικά αμφισβητεί τις διαδικασίες εκλογής του Δημ. Παπαγεωργίου στη θέση του δημάρχου είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος δεν πείστηκε πως έγινε νόμιμα η ανάδειξή του, γι’ αυτό και απευθύνθηκε για τα περαιτέρω στο υπουργείο Εσωτερικών. «Άρα αμφισβητούμενος είναι ο νέος Δήμαρχος από το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ», τόνισε με έμφαση.

Λάθος οι διαδικασίες

Μιλώντας πάντα στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο κ. Γκόντας ανέφερε ότι ο Δημ. Παπαγεωργίου έπρεπε πρώτα να υποβάλλει την παραίτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο από πρόεδρος του σώματος και έκανε λόγο για «πραξικόπημα», αναρωτώμενος: «Αφού παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος πώς έγινε δήμαρχος;». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «για ένα διάστημα το ίδιο πρόσωπο ήταν και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και φερόταν να είναι και δήμαρχος»!

Ερωτηθείς δε για το θέμα των Αντιδημάρχων, όπου με απόφαση του Δημ. Παπαγεωργίου έμειναν εκτός σχήματος οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», ο πρ. δήμαρχος επικαλέστηκε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Με βάση αυτήν, δεν γίνεται να αντικατασταθούν ορισμένοι Αντιδήμαρχοι πριν την παρέλευση εξαμήνου και, σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει αιτιολογική άποψη του Δημάρχου, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Βλέτσας, ένας εκ των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης Γκόντα που αποπέμφθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου, σε ανάρτησή του για το θέμα δήλωσε αιφνιδιασμένος τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ένα ταξίδι σχεδόν 3,5 ετών ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. προχθές), καθώς με ενημέρωσαν αίφνης ότι δεν είμαι πλέον Αντιδήμαρχος»!

 Κανονικά στις εκλογές

Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», αφού μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία της παράταξης με τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει προς το παρόν απόφαση για το αν θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν τα στελέχη του τα οποία θητεύουν στις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η παράταξη θα κατέλθει κανονικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και για τον λόγο αυτό προχωρά η διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου της, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες παρατάξεις όπως αυτές των Τατιάνας Καλογιάννη και Παντελή Κολόκα, ανέφερε πως είναι ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα.