Πληθαίνουν οι τηλεφωνικές απάτες σε όλη την Ήπειρο

on .

APATES KOSMHMATA

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνουν ως φαινόμενο οι τηλεφωνικές απάτες στην Ήπειρο, με επιτήδειους σε ορισμένες περιπτώσεις να… ξαφρίζουν στην κυριολεξία ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι πέφτουν στα «δίχτυα τους». 

Ωστόσο, οι περισσότεροι δράστες δεν προλαβαίνουν να απολαύσουν τη… λεία τους, αφού οι Αστυνομικές Αρχές καταφέρνουν με μεθοδική έρευνα να τους εντοπίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη προχθές το μεσημέρι στα Γιάννενα μία αλλοδαπή γυναίκα, η οποία ήταν μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση. 

Στόχευαν ηλικιωμένους

Όλα άρχισαν την περασμένη Τετάρτη, όταν άγνωστοι τηλεφώνησαν σε Γιαννιώτες και επιχείρησαν να τους εξαπατήσουν. Μετά από καταγγελίες, συστάθηκαν ειδικές ομάδες αστυνομικών, οι οποίοι, αξιοποιώντας τις πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές που είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν λόγω των κινήσεων και της εν γένει συμπεριφοράς της την αλλοδαπή γυναίκα.

Στον έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 1.300 ευρώ και χρυσαφικά, που, όπως προέκυψε, είχε αποσπάσει λίγο νωρίτερα από ηλικιωμένη, στην οποία και αποδόθηκαν. Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, διακριβώθηκε η δομή και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από τέσσερα άτομα. 

Πιο αναλυτικά, αρχηγικά μέλη της ήταν ζευγάρι αλλοδαπών οι οποίοι πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές κλήσεις σε σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις ανυποψίαστων, ηλικιωμένων κυρίως, πολιτών. Προσποιούμενοι στη συνέχεια τους αστυνομικούς, προσπαθούσαν να τους πείσουν ότι μέλος της οικογένειάς τους είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου. 

Για να γίνονται περισσότερο αληθοφανείς, σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν ότι το υποψήφιο θύμα είχε κόρη, ανέθεταν σε άλλη αλλοδαπή να την παριστάνει και να εκλιπαρεί τα θύματα ζητώντας βοήθεια. Ρόλο «εισπράκτορα» είχε η συλληφθείσα, η οποία παραλάμβανε τα χρήματα που θα εξασφάλιζε η οργάνωση από τους εξαπατηθέντες πολίτες. Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία («modus operandi»), ταυτοποιήθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη έξι πολίτες στα Γιάννενα. 

Στο όνομα της Περιφέρειας!

Στο μεταξύ, νέες απόπειρες απάτης με δικαιολογία τη δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου, έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας. 

Με αφορμή αυτές, η Περιφέρεια Ηπείρου για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι ουδέποτε υπάλληλοί της ζητούν τηλεφωνικά στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία, πολύ δε περισσότερο για δήθεν εξόφληση οφειλών από τιμολόγια κλπ.. Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, οι περιπτώσεις  εξαπάτησης πολιτών από αγνώστους, που προσποιούνται τους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα και πλέον ενοχλούνται δικαιούχοι χρηματικών ενταλμάτων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», που δραστηριοποιούνται και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απατεώνες, προκειμένου να γίνουν πειστικοί επικαλούνται και ονόματα υπαλλήλων που όντως ανήκουν στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου ή και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η Περιφέρεια καλεί τους αποδέκτες τέτοιων παραπλανητικών τηλεφωνημάτων, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφενός να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της και αφετέρου να ενημερώνουν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Ηλεκτρονικό ψάρεμα

Τέλος, ηλεκτρονική απάτη που έλαβε χώρα σε βάρος πολίτη στην Άρτα το περσινό καλοκαίρι εξιχνίασε η τοπική Ασφάλεια. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος αλλοδαπής γυναίκας. Ειδικότερα, το θύμα έλαβε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλέν από εταιρία ταχυμεταφορών, το οποίο περιείχε σύνδεσμο (link), που τον ανακατηύθυνε σε απατηλή ιστοσελίδα η οποία προσομοίαζε με αυτή της τράπεζάς του, όπου στη συνέχεια του ζητήθηκε να καταχωρήσει τους προσωπικούς του κωδικούς (e-banking). Στη συνέχεια, με τη χρήση των υποκλεμμένων κωδικών, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις μεταφορές χρημάτων από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε αυτόν της δράστιδας, συνολικού ύψους 4.676 ευρώ.

Η μεθοδολογία

Πρόκειται για μέθοδο που αποκαλείται phishing - ψάρεμα προσωπικών στοιχείων. Το phishing πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam e-mails, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κτλ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια, οι εγκέφαλοι της απάτης χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφάλειας, όπου στο τέλος οδηγείται μέσω συνδέσμων σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.