Πόσο ασφαλείς είναι οι σχολικές εκδρομές;

on .

SXOLIKH EKDROMH MATHTES

• Στο θέμα της ασφάλειας των σχολικών εκδρομών (ημερήσιων και πολυήμερων) επανέρχεται με νέα ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, ζητώντας επιτακτικά τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές. 

Όπως αναφέρει, την τελευταία βδομάδα συνεχίζουν να φτάνουν καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις οποίες, λεωφορεία εκδρομών δεν ελέγχθηκαν ποτέ επειδή δεν στάλθηκε αρμόδιος αστυνομικός από την Τροχαία για να ελέγξει όχημα και οδηγό. 

Μάλιστα, όπως σημειώνει την Πέμπτη (9 Μαρτίου) σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Δ’ τάξης, επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (στις 10 π.μ.),  έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της αναφέρεται και σε έγγραφο του Διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων που στάλθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το οποίο καλούνται να ενημερώσουν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους, να εξετάσουν τη δυνατότητα οι εκδρομές να αναχωρούν από τις 7 έως τις 10 το πρωί. Αφού η Ένωση Γονέων εξηγεί ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο ωράριο, ζητά:

- Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές- εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.

- Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. 

- Τήρηση των ωραρίων  οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια. 

- Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

- Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

Σχετικά με το πλαίσιο των ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών (2/3/5/ήμερες) θέση της Ένωσης Γονέων είναι, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Να δίνεται η δυνατότητα  να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, που σημαίνει ότι οι εκδρομές πρέπει να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές, άρα να χρηματοδοτούνται από το κράτος (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο) ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλείεται.

- Να υπάρχει παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η σχολική εκδρομή, ώστε να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα για να αξιοποιηθεί ουσιαστικά σε όφελος των μαθητών – παιδιών.