Αρχίζει αντισεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια - σχολεία - νοσοκομεία

on .

MHXANIKOI ERGALEIA 

• Στατικός - αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων πρόκειται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, κατά τη συζήτηση που έγινε για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών από σεισμό. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος ήδη έχει συσταθεί η Επιτροπή Ελέγχου με έμπειρους μηχανικούς από την Περιφέρεια, το Δήμο Ιωαννιτών και το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ. Η Επιτροπή θα είχε ήδη αρχίσει ελέγχους αν δεν προέκυπτε ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία και κρίθηκε σκόπιμη η καθυστέρηση της έναρξης προκειμένου να μην προκληθεί ανησυχία. Ο κ. Μαυρογιώργος ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία. 

Μαζί με το Ειδικό Σχέδιο για τους σεισμούς, εγκρίθηκαν και δύο άλλα σχέδια, το ένα που αφορά αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και το άλλο αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από πυρηνικό ατύχημα σε άλλη χώρα. Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, «τα σχέδια που συζητούνται σήμερα (σ.σ. χθες) αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα αντίστοιχα σχέδια που ήδη εκπονούνται για τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες. 

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία άλλων τριών ειδικών σχεδίων που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές, τα τεχνολογικά ατυχήματα και τα ανθρώπινα ατυχήματα. 

Η κατάρτιση των ειδικών σχεδίων έγινε στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έρχονται να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα σχέδια βάσει των οποίων λειτουργούμε π.χ. «Ξενοκράτης», με στοχοποιημένο επιιμερισμό αρμοδιοτήτων και υπευθυνότητας στις τοπικές αρχές και υπηρεσίες. 

Τα προτεινόμενα σχέδια επιδέχονται ασφαλώς βελτιώσεων και σε αυτά θα περιληφθούν και προτάσεις που θα γίνουν σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εφόσον βέβαια είναι συμβατές με το γενικότερο σχέδιο. 

Εκείνο που θέλω εισαγωγικά να τονίσω, είναι ότι κανένα σχέδιο, όσο άρτιο και να είναι, δεν μπορεί από μόνο του να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν δεν λειτουργήσει το τρίπτυχο: Συντονισμός, άμεση κινητοποίηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης από όσους εντάσσονται στο σχεδιασμό». 

Για τους ΣΜΑ 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να τελειώσει οριστικά το σήριαλ με τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, καθώς η πίεση που υπάρχει από την Ε.Ε. και το ορατό ενδεχόμενο απένταξης του συνόλου των έργων που έχουν κατασκευαστεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφήνει πλέον κανένα άλλο περιθώριο. Χθες ο Περιφερειάρχης,  τοποθετήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λέγοντας ότι μετά από νέα συνάντηση που έγινε με κεντρικούς φορείς,  έχει δοθεί προθεσμία ώστε αύριο (σ.σ. σήμερα) ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα  να υπάρξει συμφωνία για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ. Μετά το διάστημα αυτό, θα κλείνει ο φάκελος θα γίνεται οριστική παραλαβή και θα ολοκληρώνεται η πληρωμή εφόσον ζητηθεί από τον ανάδοχο. 

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι έχει σταλεί εξώδικο στην ανάδοχο κοινοπραξία του εξοπλισμού και σε μη συμμόρφωσή της, θα ακολουθηθεί διαδικασία έκπτωσής της. 

Ως προς το ζήτημα που υπάρχει με το ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, είπε ότι έγινε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήθηκαν εξηγήσεις, καθώς συνέχιζε να δέχεται απορρίμματα από Δήμους που δεν τα μετέφεραν στο εργοστάσιο.  

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Τεμπών 

Στη χθεσινή  του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, ως και για τον αείμνηστο Δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. 

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό εκφράζει την οδύνη του για τα θύματα του δυστυχήματος, ζητά την άμεση διερεύνηση σε βάθος των αιτιών που προκάλεσαν και δεν απέτρεψαν την τραγωδία, την απόδοση ευθυνών σε κάθε επίπεδο και «ενώνει τη φωνή του με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπογραμμίζοντας ότι η τραγωδία δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και ότι η διαλεύκανσή της μπορεί και θα  γίνει μόνο από την Ελληνική Δικαιοσύνη».