Βρήκαν σακίδια με αρχαία ευρήματα δίπλα σε δρόμο!

on .

ARXAIA 3 3 23

Ένας μικρός πολιτιστικός θησαυρός αποτελούμενος από διάφορα αντικείμενα, ορισμένα εκ των οποίων είναι σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εντοπίστηκε χθες στα Γιάννενα. 

Οι ενδείξεις συντείνουν στο γεγονός ότι πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, αυτό όμως είναι κάτι που θα διαπιστωθεί από την Ασφάλεια, η οποία ερευνά για να ανακαλύψει εκείνους που εμπλέκονται στην περίεργη αυτή υπόθεση. 

Σε δύο σακίδια

Μέσα σε δύο σακίδια τα οποία εντόπισαν παραπλεύρως της επαρχιακής οδού στην περιοχή του Αβγού βρέθηκαν χθες το πρωί και κατασχέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οι οποίοι αξιοποίησαν σχετική πληροφορία. Αφού τα εκτίμησε το αρμόδιο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, τα σακίδια περιείχαν τμήμα πήλινου αγγείου, πιθανόν αμφορέα ή υδρίας, με παραστάσεις διονυσιακού θιάσου (σάτυροι και γυναικείες μορφές), ύψους 45 εκατοστών που χρονολογείται πιθανόν στον 3ο - 4ο αιώνα π.Χ.. Επίσης, βρέθηκαν χάλκινη πλάκα ρωμαϊκής εποχής, με ανάγλυφη παράσταση τριών ερωτιδέων που χορεύουν, διαστάσεων μήκους 34 εκατοστών και ύψους 32 εκατοστών, χάλκινο ομοίωμα φιδιού με μολύβδινο στέλεχος για προσάρτηση, με ύψος 11 εκατοστά, οκτώ αργυρά οθωμανικά νομίσματα, χάλκινο οθωμανικό νόμισμα, χάλκινο επάργυρο οθωμανικό νόμισμα και απολίθωμα άνθους.

Τα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Ασφάλειας για την ανακάλυψη της ταυτότητας των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση συνεχίζεται.