Οι Ηπειρώτες της Αμερικής στο πλευρό των Β/Ηπειρωτών

on .

APODHMOI AMERIKHS 1 3 23

• Τη στήριξή της στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου εξέφρασαν για άλλη μια φορά οι Ηπειρώτες της Αμερικής, κατά τη διάρκεια του 41ου Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στην Αστόρια. 

Βασικό ζήτημα αποτέλεσε η αναπτυξιακή προοπτική του χώρου, αλλά και η διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους στελέχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που έδωσαν το παρών τους στο Συνέδριο, η Αλβανία αν και έχει επικυρώσει την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες, εν τούτοις δεν προχώρησε η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. 

Πρόκειται για μια ακόμη «κλασική κουτοπονηριά» της Κυβέρνησης Ράμα, από τη μία να εμφανίζεται ότι δήθεν προσαρμόζεται στους Διεθνείς κανόνες Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από την άλλη να συνεχίζει απτόητη στο εσωτερικό της χώρας τις διακρίσεις σε βάρος των Μειονοτήτων και ειδικά της Ελληνικής. 

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα επίκαιρα θέματα, όπως η απογραφή του πληθυσμού, η απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας για τους ομογενείς και η προάσπιση των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών. 

Επί των βασικών αυτών ζητημάτων η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους Βορειοηπειρώτες, οι εκπρόσωποι των οποίων που παραβρέθηκαν στο Συνέδριο δεν είχαν πάντως ενιαία γραμμή. Κάτι αναμενόμενο καθώς στην αποστολή συμμετείχαν και συνεργαζόμενοι με την Κυβέρνηση Ράμα. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Κάγιος, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αγίων Σαράντα Νίκος Κουρής, ο εκλεγείς με τη «σημαία» του Σοσιαλιστικού Κόμματος  Δήμαρχος Δρόπολης Δημήτρης Τόλης και η υπεύθυνη Μειονοτήτων της Αλβανικής Βουλής Κωνσταντίνα Βεζιάνη. 

Εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α. κ. Γιάννης Κατσίμπαρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν επί θητείας του σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δωρεά για την ανακαίνιση του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής Χλωμού Αργυροκάστρου. 

Το συνέδριο απασχόλησε και η αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομο Δήμου να κάνει λόγο για έμπρακτη υποστήριξη που παρέχουν στην Ήπειρο για τη Νεοφυή επιχειρηματικότητα, αλλά και στην τουριστική της ανάπτυξη. 

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α. όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «anamniseis.net» ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον επίτιμο Πρόεδρο Νίκο Γκατζογιάννη για τον καταλυτικό ρόλο του στις επαφές που έγιναν στη γενέτειρα και στην Ουάσιγκτον, ενώ ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας Βασίλη Μικέλη και Μιχάλη Σέρβο που αποβίωσαν στη διάρκεια της πανδημίας. 

Τέλος το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας ηγεσίας, στην οποία Πρόεδρος παραμένει ο Γιάννης Κατσίμπαρης. Τα άλλα αξιώματα κατέχουν οι: Γεώργιος Νάνης Αντιπρόεδρος, Όλγα Φώτου γενική γραμματέας, Νίκη Πάλλα βοηθός γραμματέα, Χρυσούλα Ζηκοπούλου ταμίας, Εύα Καντλή βοηθός ταμίας. Σύμβουλοι εκλέχτηκαν οι: Δήμητρα Βαρσάμη, Πέτρος Γκικουρίας, Αλέκα Καλουδέλη, Κωνσταντίνος Λέκκας, Σταύρος Ζώγκος.