Οφειλόμενος φόρος τιμής στην Αντιγόνη Σιαμοπούλου

on .

SIAMOPOYLOY BRABEIO 14 2 23

• Οφειλόμενο φόρο τιμής σε μία επιστήμονα με πολυετή και ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην Παιδιατρική, την αείμνηστη Αντιγόνη Σιαμοπούλου, αποτελεί η θέσπιση βραβείου στη μνήμη της, η οποία ανακοινώθηκε και επίσημα κατά την πρόσφατη τελετή έναρξης του 32ου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική που διεξήχθη στα Γιάννενα. 

Η συγκίνηση περίσσεψε στην τελετή με τους ομιλητές να αναφέρονται με ιδιαίτερα θερμά λόγια στο έργο της μεγάλης απούσας. Μεταξύ άλλων, για την Αντιγόνη Σιαμοπούλου, μίλησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αικατερίνη Σιώμου έκανε λόγο για ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στη μνήμη της. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη της γιατρός Κωνσταντίνα – Δήμητρα Μαυρίδου, η οποία ευχαρίστησε την Παιδιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι. για την πρωτοβουλία χάρη στην οποία, όπως είπε, κρατιέται ζωντανή η μνήμη της μητέρας της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο «Αντιγόνη Σιαμοπούλου» που θα συνοδεύεται και από χρηματικό ποσό, θα απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη προφορική ανακοίνωση του ετήσιου Συνεδρίου «Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Παιδιάτρου».

Μεγάλη προσφορά

Η Αντιγόνη Σιαμοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων - αγαπημένη σύζυγος του πρ. καθηγητή Μικροβιολογίας Τάσου Μαυρίδη - έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο. 

Στη διάρκεια της επιστημονικής της πορείας παρείχε τις υπηρεσίες της αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και στη συνέχεια ακολούθησε τη μεταφορά της στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Ιωαννίνων, συνδέοντας το όνομά της με τα πρώτα της βήματα και στη συνέχεια με τη μετεξέλιξή της σε μια σύγχρονη Κλινική, αναφορά για ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. 

Για τις επιστημονικές της δραστηριότητες και το σημαντικό επιστημονικό και ακαδημαϊκό της έργο βραβεύτηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ πάντα ξεχώριζε για το σπάνιο ήθος και το γεγονός ότι αφιερώνονταν με πάθος στην υπηρεσία των μικρών ασθενών της και την υποστήριξη των οικογενειών τους.