Η ενδυνάμωση της ασφάλειας, απαιτεί δράσεις κι όχι δηλώσεις

on .

EKPAIDEYSH EKAM SE ALBANOYS

 Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα «άπλωσε χέρι βοήθειας» προς τη γειτονική Αλβανία. Ανέθεσε την εκπαίδευση οκτώ Αλβανών Αστυνομικών της Ομάδας RENEA στην ΕΚΑΜ και χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και προέβη σε δηλώσεις, εκφράζοντας την ικανοποίησή του «για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας». 

Είπε και άλλα ο Υπουργός, όπως ότι με τέτοιες δράσεις ενισχύεται η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα συνέργειας σε περίπτωση διασυνοριακής συνεργασίας και ότι οι προσπάθειες αυτές είναι καθοριστικές για την εν γένει ενίσχυση και ενδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας. 

Δηλώσεις έκανε και η πρεσβευτής της Αλβανίας στην Ελλάδα Luela Hajdaraga, η οποία επίσης υποστήριξε ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει την ασφάλεια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Δηλώσεις αβρότητας, που έπρεπε να ειπωθούν ειδικά από τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη που,  εκτός των άλλων, θέλει να περάσει ένα μήνυμα για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος- Αλβανίας και σε αυτό τον τομέα. 

Δηλώσεις που ελαφρώς διαφοροποιημένες, αλλά με το ίδιο νόημα και στόχο έχουν ειπωθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από αξιωματούχους των δύο χωρών στις ανεξάντλητες συναντήσεις τους, έχει παρασχεθεί αμέτρητη βοήθεια στην Αλβανία και επί του προκειμένου στην Αστυνομία της και αποτελέσματα όχι μόνο δεν είδαμε, αλλά το αντίθετο συνέβαινε: Και οι παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα δεν αναχαιτίζονταν, αλλά και η δράση των διακινητών συνεχίζονταν και συνεχίζεται χωρίς κανένα περιορισμό και ανασταλτικό μέτρο. 

Ακόμη κι αν θελήσουμε καλή τη πίστει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να γίνει μια νέα αρχή, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να μη λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη πολιτική της Αλβανικής Κυβέρνηση, που έχει «παραδώσει» τη χώρα (αλλά και την Αστυνομία της) στα «χέρια» της Τουρκίας, αλλά και δεν διασφαλίζεται ότι η όποια βοήθεια και εκπαίδευση παρέχεται θα πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα- κι όχι μόνο δηλώσεις- σε δράσεις για τη δημόσια ασφάλεια, όπως π.χ. μπορεί να είναι ο εντοπισμός και η έκδοση στην Ελλάδα, των δεκάδων ή και εκατοντάδων φυγόδικων και φυγόποινων ή ακόμη των διακινητών ναρκωτικών. 

Ειδικά για την ομάδα RENEA υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, που θα έπρεπε οι τόνοι να κρατηθούν πιο χαμηλά: Η συγκεκριμένη μονάδα – όχι βέβαια οι οκτώ αστυνομικοί που εκπαιδεύτηκαν από την ΕΚΑΜ- είναι εκείνη η οποία βαρύνεται με την εν ψυχρώ  δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες και την οποία η δήθεν ανεξάρτητη Αλβανική Δικαιοσύνη δεν της απέδωσε καμία απολύτως παρανομία, παρατυπία ή ευθύνη. Οπότε όταν γίνεται λόγος από Έλληνες πολιτικούς περί «εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας», ας λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες και όχι οι εφήμερες υποσχέσεις των Αλβανών αξιωματούχων. 

Όσον αφορά το αντικείμενο της εκπαίδευσης ήταν η απελευθέρωση επιβατών λεωφορείου που ήταν όμηροι…