Οι ηλικιωμένοι εύκολος στόχος των πάσης φύσεως απατεώνων!

on .

APATH HLIKIOMENH THLEFONO

Αυξητική τάση καταγράφουν τελευταία και στην περιοχή μας οι απάτες -διαδικτυακές και μη- με τους επιτήδειους να βάζουν στόχο συνήθως ηλικιωμένους, οι οποίοι πιο εύκολα πέφτουν στις παγίδες τους. 

Η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και τις περισσότερες φορές εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους κάθε λογής απατεώνες, αφού ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια.

Και με τη βία…

 Δεν είναι όμως μόνο η μικροεγκληματικότητα που «οργιάζει» στην περιοχή μας. Δυστυχώς καταγράφονται συχνά και περιπτώσεις επιθέσεων σε ηλικιωμένους, προκειμένου να αρπάξουν χρήματα, όταν δεν πιάνει η μέθοδος της απασχόλησης. 

Μια τέτοια περίπτωση ληστείας καταγράφηκε την Τετάρτη σε περιοχή της Άρτας, όταν δυο γυναίκες έκλεψαν χρηματικό ποσό από ηλικιωμένο. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια, η οποία ταυτοποίησε τις δυο δράστιδες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Αρχικά μία από τις κατηγορούμενες προσέγγισε ηλικιωμένο με το πρόσχημα της πώλησης λουλουδιών και ακολούθως, από κοινού με τη συνεργό της, του επιτέθηκαν με χτυπήματα και του αφαίρεσαν 360 ευρώ.

Χρειάζεται προσοχή!

Όπως προαναφέρθηκε εύκολος στόχος είναι οι ηλικιωμένοι, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσους τους πλησιάζουν, ειδικά ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. Κι αυτό γιατί πολλές φορές πέφτουν θύματα απατεώνων, οι οποίοι με την επίκληση δήθεν ιατρικών επεμβάσεων συγγενικών τους προσώπων, καταφέρνουν και τους αποσπούν τεράστια ποσά. Συνήθως πρόκειται για μετακινούμενα οργανωμένα κυκλώματα, μέλη των οποίων συχνά είναι και αλλοδαποί, επιχειρώντας σε διάφορες περιοχές της χώρας για να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τις Αρχές. 

Και μέσω διαδικτύου!

Αλλά και οι διάφορες απάτες μέσω του απρόσωπου διαδικτύου βρίσκονται σε έξαρση. Μάλιστα πολλές φορές οι επιτήδειοι για να γίνουν πιστευτοί χρησιμοποιούν επωνυμίες οργανισμών και υπηρεσιών (όπως το gov.gr) για δήθεν επιστροφές φόρου, αλλά και τράπεζες, επιχειρώντας να υποκλέψουν προσωπικούς κωδικούς και να αδειάσουν τους λογαριασμούς των θυμάτων. 

Συνήθως στέλνεται μήνυμα να πατηθεί κάποιος σύνδεσμος, για να επιβεβαιωθούν στοιχεία και με αυτόν τον τρόπο παίρνουν κωδικούς από e-banking ή pin καρτών και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαγράφουν αυτά τα email «ψαρέματος».

Για την προστασία τους θα πρέπει:

- Να μην ανοίγουν κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος.

- Να μην επιλέγουν τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link).

- Να διαγράφουν αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.