Ζήτημα ηθικής τάξης η αποχώρηση Δ. Δημητρίου από το Επιμελητήριο

on .

EPIMELHTHRIO IOANNINON EISODOS

• Αφορμή για νέα αντιπαράθεση του Προέδρου του Επιμελητηρίου με τις υπόλοιπες παρατάξεις έδωσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Δημητρίου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στον Νομό Ιωαννίνων.

Μπορεί μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο νόμος να μην υποχρεώνει τον κ. Δημητρίου να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου, όμως τόσο ο Ιωάννης Μήτσης όσο και ο Γρηγόρης Γκίκας τον κάλεσαν χθες να απεμπλακεί άμεσα απ’ αυτό για λόγους ηθικής τάξεως, ώστε να κάνει τον προεκλογικό του αγώνα ως υποψήφιος βουλευτής και όχι ως επικεφαλής του Επιμελητηρίου. Παράλληλα, ο κ. Γκίκας εξαπέλυσε «βέλη» εναντίον του Προέδρου για την καθυστερημένη αντίδρασή του στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ με βάση τον οποίο τα Γιάννενα θα μείνουν χωρίς Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Απαντώντας στις αιτιάσεις ο Δ. Δημητρίου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα παραιτηθεί από το Επιμελητήριο ισχυριζόμενος πως αυτό δεν λειτουργεί με όρους εκλογών.

Να απεμπλακεί άμεσα

Δημόσια έκκληση στον Δημ. Δημητρίου, τώρα που ανακοινώθηκε ως υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Ιωαννίνων, να απεμπλακεί άμεσα από τα επιμελητηριακά πράγματα της περιοχής μας «για να μην κατηγορηθεί ότι εργαλειοποιεί τη θεσμική θέση του, αξιοποιώντας ενδεχομένως και άλλα μέσα που ως εκ της θέσεώς του, του παρέχονται, για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» Ιωάννης Μήτσης. 

Ο κ. Μήτσης επικαλείται το άρθρο 30 του ΠΔ26/2012 και ορίζει πως «έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί… πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων… νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου… δε μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους». Ως εκ τούτου, επισημαίνει πως εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, όπως η προγραμματισμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να αποσυνδεθούν από τον προεκλογικό αγώνα του κ. Δημητρίου. «Τα κόμματα πρέπει να μείνουν έξω από την πόρτα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων», καταλήγει ο Αντιπρόεδρός του.  

«Ηθικό ζήτημα»…

Ηθικό ζήτημα και μάλιστα μείζον, αναφορικά με την υποψηφιότητα του Προέδρου του Επιμελητηρίου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και την έναρξη του προσωπικού του προεκλογικού αγώνα θέτει και η παράταξη του Γρηγόρη Γκίκα «Ισχυρό Επιμελητήριο».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, «αν και θεσμικά - νομικά ο κ. Δημητρίου δεν έχει ασυμβίβαστο, τουλάχιστον μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου, θεωρούμε πως υπάρχει μείζον ηθικό ζήτημα, όταν ο κ. Δημητρίου κάνει προεκλογικό αγώνα ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου».

Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων

Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη του Γρηγόρη Γκίκα θίγει κι άλλο ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό του επανασχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, το οποίο έθεσε υπόψη του Προέδρου του Επιμελητηρίου εδώ και δύο μήνες, όμως η αντίδρασή του ήρθε μόλις πριν λίγες ημέρες με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και τους βουλευτές του Ν. Ιωαννίνων, στους οποίους θέτει το θέμα του σχεδιασμού σύμφωνα με τον οποίο, τα Γιάννενα δεν θα έχουν πλέον Κέντρο Νεοσυλλέκτων.

Η παράταξη επισημαίνει πως ο επικεφαλής της από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε την αλλαγή σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, ενημέρωσε τον κ. Δημητρίου ζητώντας του να ενημερώσει θεσμικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το μείζον ζήτημα που αφορά την τοπική μας κοινωνία και οικονομία καθώς και  χιλιάδες επιχειρήσεις των Ιωαννίνων. Σε δήλωσή του ο Γρηγόρης Γκίκας τονίζει πως «έστω και την τελευταία στιγμή ο κ. Δημητρίου «ξύπνησε» και αποφάσισε να λειτουργήσει θεσμικά. Η πιθανή «απώλεια» του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων από τα Γιάννενα θα ήταν καταστροφική για τις επιχειρήσεις του Νομού. Το Κέντρο που σήμερα λειτουργεί στο Πέραμα όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά αντιθέτως όλοι οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές οφείλουν να κινηθούν άμεσα προκειμένου στο νέο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, το Στρατόπεδο Περάματος να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα Κέντρα Εκ/σης Νεοσυλλέκτων, που θα υπάρχει στη χώρα».

 H απάντηση Δημητρίου

Δεν σκοπεύει, προς το παρόν τουλάχιστον, να… αποχωριστεί την καρέκλα του Επιμελητηρίου ο Δημήτρης Δημητρίου όπως διαφαίνεται από την απάντηση που έδωσε χθες στον Ι. Μήτση και στην παράταξη του Γρ. Γκίκα. Αφού επισημαίνει πως αντιλαμβάνεται τις «αγωνίες» των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο κ. Δημητρίου υπενθυμίζει ότι «ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται από τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και δεν διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση» και προσθέτει πως «το Επιμελητήριο Ιωαννίνων συνεχίζει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και δεν λειτουργεί με όρους εκλογών, άλλωστε, σε όσες έχουν πραγματοποιηθεί καλεσμένοι σε αυτές ήταν στελέχη της κυβέρνησης καθώς και Υπουργοί, που ως διοίκηση του Επιμελητηρίου, μέχρι και σήμερα είχαμε αγαστή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρηματιών καθώς και για την αναπτυξιακή τους πορεία».

Ο κ. Δημητρίου παράλληλα «εγκαλεί» τους κ.κ. Μήτση και Γκίκα για το γεγονός ότι, παρόλο που είχαν τη δυνατότητα να θέσουν το ζήτημα της παραίτησής του στο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, όμως προτίμησαν να απέχουν απ’ αυτήν.