Νέες επιχειρησιακές βάσεις και Τομείς για το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων!

on .

EKAB IOANNINA

Νέες επιχειρησιακές βάσεις του ΕΚΑΒ στην Ήπειρο με σταθμούς τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο, ενώ ήδη έχει καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων καθώς ο σημερινός στόλος περιλαμβάνει οχήματα που το πιο καινούριο «μετράει» μία πενταετία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση που έδωσε η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης έπειτα από συνεργασία που είχε με τη Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων. Στην ίδια απάντηση παρουσιάζονται και στοιχεία για το προσωπικό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στην Ήπειρο, για τη ενίσχυση πάντως του οποίου δεν βγαίνει κάποια καινούρια είδηση από την κ. Γκάγκα.

Νέοι Τομείς - βάσεις

Επανειλημμένα ο Σταύρος Καλογιάννης έχει φέρει στη Βουλή το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, και κυρίως σε ασθενοφόρα οχήματα για την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών, καταθέτοντας πέρυσι δύο σχετικές ερωτήσεις. 

Απαντώντας του η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ενημερώνει καταρχήν πως η Διοίκηση του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Παράρτημα ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων τομέων και επιχειρησιακών βάσεων, με σταθμούς τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας. Ο σχεδιασμός, όπως τονίζει, γίνεται με κριτήρια και δείκτες όπως η ιδιαιτερότητα των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, η απόσταση από τον κοντινότερο σταθμό ή Τομέα του ΕΚΑΒ, η συχνότητα εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή, τα νέα δεδομένα με τους παραχωρηθέντες και υπό κατασκευή οδικούς άξονες (Ε65, Ιόνια Οδός, Εγνατία, Αμβρακία), η πληθυσμιακή κατανομή, το διεθνές αεροδρόμιο Ακτίου, ο χρόνος ανταπόκρισης στο επείγον κ.α..

Πρόταση για ασθενοφόρα

Αναφερόμενη στον εξοπλισμό του ΕΚΑΒ και στον προγραμματισμό για προμήθεια νέων ασθενοφόρων μέσω του νέου ΕΣΠΑ, η κ. Γκάγκα κάνει γνωστό πως από την Διοίκησή του έχει κατατεθεί πρόταση στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια 15 ασθενοφόρων από την Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Όπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια το Παράρτημα Ιωαννίνων μετά τα ασθενοφόρα VW που εξοπλίσθηκε από την δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών το 2010, εξοπλίσθηκε με 11 ασθενοφόρα τύπου Mercedes το 2016 καθώς και με τέσσερα ασθενοφόρα Peugeot από την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το 2018.

Περί προσωπικού…

Όσον αφορά στην ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού του Παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΚΑΒ, η αναπληρώτρια Υπουργός περιορίζεται σε μία γενική διατύπωση χωρίς συγκεκριμένη εξαγγελία, τονίζοντας τα εξής: «Για την αρτιότερη λειτουργία του ΕΚΑΒ, η Διοίκησή του, σε συνεννόηση με την Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του φορέα με περαιτέρω προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό), ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα και να επιτυγχάνεται η κάλυψη των αναγκών των πολιτών ανά την Επικράτεια».

Κάνει δε γνωστό ότι στην παρούσα φάση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τοπικό ΕΚΑΒ 282 υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, τόσο στην έδρα του Παραρτήματος Ιωαννίνων, όσο και στους τομείς ευθύνης του. Από αυτούς στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων υπηρετούν 92 υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια στα Γιάννενα και στους τομείς ευθύνης της τοπικής υπηρεσίας έχουν προσληφθεί 53 επικουρικοί υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου χρόνου, με τους οκτώ από αυτούς να καλύπτουν ανάγκες του Τομέα Ιωαννίνων.