Δύο σημαντικούς Β/Ηπειρώτες τίμησε ο Δήμος της Φοινίκης!

on .

foiniki

• Αξιόλογους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, που άφησαν παρακαταθήκη τα συγγράμματά τους, τις μελέτες και τη σοφία τους έχει αναδείξει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Πρόκειται για προσωπικότητες λαμπαδηφόρους σε διάφορους τομείς της πολιτικο-κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του χώρου μας, μερικούς από τους οποίους η κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση τους έχει προβάλλει, όπως τους αρμόζει.

Στο πλαίσιο αυτό, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών ή την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων, διάλεξε ο Δήμος Φοινίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αυλώνας, ν’ αναδείξουν και να  βραβεύσουν δύο ακόμη σημαντικές προσωπικότητες του βορειοηπειρωτικού χώρου, τον ιατρό Παύλο Καλογέρη, από το Κώσταρι της περιοχής Μεσοποτάμου - Δελβίνου και τον δασολόγο μηχανικό, Προκόπη Κυριάκη από το Γιαννιτσάτι περιοχής Θεολόγου - Αγίων Σαράντα. 

Οι διακρίσεις 

Γνωρίζοντας  το έργο των δύο αυτών λειτουργών επιστημόνων, στον τομέα τους, τις αρετές και τα προτερήματά τους, την ακούραστη δουλειά τους σε όφελος των πολιτών και της κοινωνίας το Δημοτικό Συμβούλιο Φοινίκης με απόφασή του (αρ. 38, 22.09.2022), ανακηρύσσει τον Παύλο Καλογέρη «Επίτιμο Δημότη Δήμου Φοινίκης». Αιτιολογώντας την απόφαση αναφέρει τα εξής: «Για την συνεχή και αφιλοκερδή προσφορά του στην υπηρεσία της προστασίας και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας της Κοινότητας».

Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας ενέκρινε την πρόταση και ανακηρύσσει τον Προκόπη Κυριάκη «διακεκριμένη προσωπικότητα Περιφέρειας Αυλώνας» αναφέροντας ως αιτιολογία «την συνεισφορά του ως σύγχρονος διανοούμενος με τις επιστημονικές του αξίες στο πεδίο της δασικής υπηρεσίας για την διαφύλαξη του οικολογικού περιβάλλοντος, καθώς και ως πολιτικός των ισορροπιών συνύπαρξης και συναδέλφωσης μεταξύ Μειονότητας και Αλβανικού λαού. Προσωπικότητα με μεγάλες ανθρώπινες, κοινωνικές και διανοούμενες αξίες, εμπνευστής για τις επόμενες γενιές».

 Σημαντική προσφορά

Ο Παύλος Καλογέρης ιατρός ενδοκρινολόγος, Διευθυντής στα νοσοκομεία Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, Προϊστάμενος Υγείας για το Νομό των Αγίων Σαράντα, στα 60 του, συνταξιούχος πια, δίνει εξετάσεις και αναγνωρίζει το δίπλωμά του στην Ελλάδα.  Διορίζεται σ’ ένα μακρινό νησί, την Ανάφη, που πολλοί το απέφευγαν και οι Αναφιώτες τον αγάπησαν και τον έκαναν δικό, τους πολίτη. «Ωραίος άνθρωπος ο γιατρός, απλός και γνήσιος. Έχει μεγάλη καρδιά. Είναι τυχερό το νησί μας…», έγραψαν οι Αναφιώτες. «Ο γιατρός Παύλος Καλογέρης επέδειξε απαράμιλλο ήθος, πρωτοφανή εργατικότητα και ιδιαίτερη συνεργασιμότητα με τους συναδέλφους του και το λοιπό προσωπικό...», γράφει το πιστοποιητικό που του χορήγησε η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Από την μεριά του, ο Προκόπης Κυριάκης είναι ένας αφοσιωμένος επιστήμονας στην υπηρεσία των δασών και του πράσινου. Διατέλεσε Διευθυντής της Επιχείρησης Δασών Νομού Αγίων Σαράντα, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιβαδιών και Δασών στο Υπουργείο Γεωργίας στα Τίρανα, αναγνώρισε το δίπλωμά του στην Ελλάδα και εργάζεται επί 10 χρόνια στο Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα κι άλλα πέντε χρόνια στο Δήμο Νέας Ιωνίας. Υπήρξε ο σχεδιαστής του πράσινου στεφανιού της Αθήνας κι άλλων 20 ακόμα σχεδίων για την ανάπλαση του περιβάλλοντος. 

Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων έγινε στο Πολιτιστικό Μέγαρο «Κατίνα Παππά» στη Λιβαδειά παρουσία δεκάδων ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, απλών δημοτών, φίλων και συγγενών των τιμωμένων, του Δημάρχου Φοινίκης Χρήστου Κίτσιου, του βουλευτή της περιοχής Νίκο Κούρη, του Περιφερειάρχη Αυλώνας Φλαμούρ Μάμαϊ, του Πρόεδρου Περιφέρειας Αυλώνας Ερβής Μότσκα, του Πρόεδρου του ΣΚ Θωμά Καλόγερου, κι άλλων επισήμων.

Για τους δύο βραβευμένους προβλήθηκαν βίντεο, ενώ για την ζωή και το έργο τους, αναλυτικά, μίλησαν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαχρήστος και ο Αντιπεριφερειάρχης  Χαράλαμπος Παντέχης. Οι δύο τιμώμενοι  ευχαρίστησαν το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση αυτών των διακρίσεων. Παράλληλα, ο Δήμος Φοινίκης, με την ευλογία του πατρός Νικόδημου, έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.